Država i nakon dokapitalizacije ostaje većinski vlasnik Petrokemije

Autor: Tin Bašić , 18. srpanj 2013. u 22:00
Ako uspije dokapitalizacija Petrokemije s najvišim iznosima kompanija bi se dovela u red, nakon čega bi je bilo mnogo jednostavnije prodati

Prema neslužbenim informacijama iz krugova bliskih Vladi, država će vrlo vjerojatno sudjelovati u dokapitalizaciji kutinske kompanije.

Petrokemija bi u dokapitalizaciji mogla dobiti između 93,7 i 251,4 milijuna kuna svježeg kapitala. Tako veliki raspon dobivenog novca ovisi o broju novoizdanih dionica i cijene po komadu.

Prema neslužbenim informacijama Poslovnog dnevnika iz izvora bliskih Vladi, država će vrlo vjerojatno sudjelovati u dokapitalizaciji. No, koliko će dionica kupiti i za koji iznos još je nepoznanica. U javnom pozivu postojećim dioničarima za upis novih dionica, koji je objavljen u četvrtak, najmanji broj novih dionica je 551.000 komada. To je ujedno i prag uspješnosti dokapitalizacije. Najveći broj novih dionica može biti 1,1 milijun komada. Dakle, u odnosu na postojeći broj dionica Petrokemije, riječ je o povećanju od najmanje 16 posto do najviše 33 posto. 

 

50,6posto

udjela u kutinskoj Petrokemiji ima država, odnosno Audio

Logika vlasnika
S druge strane, odlučeno je da će se cijena nove dionice kretati između 170 i 228 kuna. Konačna cijena u dokapitalizaciji odredit će se tek nakon zaprimljenih upisnica postojećih dioničara koji će htjeti sudjelovati. Prema kriteriju maksimalno dopuštenog broja dionica koji pojedini dioničar može kupiti, teoretski država sama može ispuniti prag uspješnosti. Naime, država (odnosno Audio kao upravitelj) u svojim rukama ima 50 ,63 posto udjela u kutinskoj kompaniji (1,69 milijuna dionica), a smije kupiti najviše 558.200 novih dionica. Kada bi se to dogodilo i kada bi se upisao najveći broj novih dionica, država bi i dalje ostala vlasnik 50,63 posto kutinske kompanije. Naravno, sve ovisi o interesu države, ali činjenica je da bi se to državi čak i isplatilo. Naime, kada bi spomenutom scenariju dodao i najveći mogući iznos po dionici, država bi uložila 127,3 milijuna kuna. Uz preostale investitore koji bi mogli sudjelovati, kompanija bi popunila blagajnu, konsolidirala se i modernizirala te bila bi spremnija za prodaju.

Tada bi, teoretski, država prodavala 50,63 posto, koliko ima i sada, ali bi kompanija bila dokapitalizirana i konsolidirana. A to bi, pak, bila puno drugačija situacija nego danas. Budući da je cilj kutinske kompanije ostvariti najveći mogući priljev svježeg kapitala, ići će se na veće iznose, stoji u javnom pozivu. A ako se dogodi da je neki investitor ponudio više od one cijene koja će biti na kraju, vratit će mu se razlika. Izdavanje novih dionica bit će u tri kruga. U prva dva mogu sudjelovati isključivo postojeći dioničari Petrokemije, a u trećem svi ostali zainteresirani investitori. Hoće li biti drugog i trećeg kruga, ovisi o tome koliko će i hoće li ostati još ponuđenih dionica. 

A gdje je strateški partner?
Svaki od dioničara može kupiti najmanje 4500 komada novih dionica, a najmanji ulog može biti 100.000 eura. Prvi krug počeo je jučer i trajat će sve do 1. kolovoza. Nakon toga drugi bi trajao pet radnih dana od novog javnog poziva dioničarima, a treći osam radnih dana također od javnog poziva. Dakle, ako budu sva tri kruga, taj bi postupak mogao trajati mjesec dana, ako ne i više, što ovisi o brzini objavljivanja poziva dioničarima. Postavlja se još i pitanje hoće li i kada u Petrokemiju ući strateški partner. Prema posljednjim neslužbenim infromacijama, glavni favorit za partnera i koji ujedno pokazuje i najviše interesa stoji austrijski Borealis. Riječ je o tvrtki koja je u suvlasništvu Petroleum Investment Company iz Abu Dhabija  i austrijskog OMV-a, te pojedini dioničari smatraju da je riječ o kompaniji koja na temelju svojega iskustva u proizvodnji sličnih proizvoda može biti dovoljno kvalitetan partner Petrokemiji koji će podržati razvoj važne tvrtke za kutinsku regiju. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

država koja nema novca i koja je probila planirani deficit sudjelovat će u dokapu PTKM?!?!? [emo_zloban]

[emo_naivan]

New Report

Close