Domaća burza ostvarila najveći rast od 2007.

Autor: Tomislav Pili , 01. siječanj 2022. u 11:23
Tomislav Gračan, član Uprave Zagrebačke burze/Saša Ćetković/ZSE

Indeks CROBEX ove godine ojačao gotovo 20 posto.

Posljednji trgovinski dan u 2021. na Zagrebačkoj burzi donio je novo jačanje glavnog dioničkog mjerila koje je ove godine ostvarilo najviši rast još od rekordne 2007. godine.

Na domaćem dioničkom tržištu u četvrtak je nastavljen rast cijena dionica i sedmi trgovinski dan, a CROBEX je oko 15 sati vrijedio 2082 boda što je 0,3 posto više nego dan ranije. Našto manjih 0,16 posto rasta bilježio je uži CROBEX10 koji se uspeo na 1263 boda.

Najviši od ožujka 2017.
Oba indeksa dosegnula su tako najviše razine od ožujka 2017. Također, oba indeksa zabilježila su znatne dobitke u ovoj godini – CROBEX je 2021. zaključio u plusu 19,7 posto, a CROBEX10 oko 16 posto.

Pogled u burzovnu statistiku prijašnjih godina pokazuje kako je ovo najbolji godišnji rezultat domaćeg indeksa još od 2007. godine kada je hrvatsko tržište bilo na rekordnim razinama. Za razliku od velikih inozemnih tržišta domaća burza – koja je ove godine proslavila 30. obljetnicu rada – nikada se nije vratila na te razine.

Nakon krize 2008. kada se CROBEX stropoštao 67 posto, domaće dioničko tržište doživjelo je još dva velika udarca: krizu izazvanu padom Agrokora 2017. te izbijanje pandemije koronavirusa 2020. godine.

Što se tiče posljednjeg udarca, ova je godina zaliječila te rane. Indeks se vratio na predpandemijske razinu te ju i nadmašio. U odnosu na razinu dan prije službene potvrde prvog slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, CROBEX je trenutno viši 3 posto.

Tomislav Gračan, član Uprave Zagrebačke burze, u osvrtu na godinu na izmaku istaknuo je tri nova uvrštenja dionica, od čega je najveći interes izazvao izlazak informatičke kompanije Span na burzu.

Proširene mogućnosti
“Time je u sektorskom smislu proširen dijapazon mogućnost za ulagatelje na domaćem tržištu. Uz još tri uvrštenja s osnove dokapitalizacije, uvrstili smo i obveznice svih vrsta (državne, korporativne te municipalne).

Prema podacima s početka mjeseca, ETF-ovi, koji su ove godine obilježili godišnjicu uvrštenja, ostvarili su značajan promet, a rasla je i tržišna kapitalizacija”, zaključio je Gračan.

Komentirajte prvi

New Report

Close