Domaća burza odolila lošem raspoloženju u inozemstvu, indeks najviši u mjesec i pol

Autor: Poslovni.hr , 19. prosinac 2021. u 22:00
Foto: IGOR ŠOBAN/PIXSELL

Glavno domaće dioničko mjerilo prošlog tjedna ojačalo jedan posto na 2035 bodova.

Iako su svjetske burze bile pod pritiskom negativnog sentimenta, to nije pokolebalo ulagače na domaćem dioničkom tržištu koje je poraslo i treći tjedan. Tako se indeks Zagrebačke burze našao na najvišoj razini u posljednjih mjesec i pol dana. Na Zagrebačkoj su burzi CROBEX indeksi ojačali i prošloga tjedna i to za otprilike jedan posto te su dosegnuli najvišu razinu od kraja listopada. Indeks CROBEX prošloga je tjedna porastao 0,93 posto, na 2035 bodova, a CROBEX10 za 1,16 posto, na 1247 boda.

Dobitnici građevinari

Oba indeksa nalaze tako su na najvišoj razini od kraja listopada ove godine, a bilježe i znatne dobitke od početka godine – CROBEX je u plusu za 17, a uže dioničko mjerilo za gotovo 15 posto. Među sektorskim indeksima najviše je prošloga tjedna porastao građevinski, za 2,26 posto, dok je najviše pao transportni, za 5,12 posto. Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 49 milijuna kuna, što je za 20 milijuna više nego u tjednu ranije. Najlikvidnija je ponovno bila dionica Podravke, kao i u tjednu ranije, s prometom od 7,9 milijuna kuna. Cijena joj je pritom ojačala 0,96 posto, na 634 kuna.

Po likvidnosti slijedila je dionica Valamar Rivijere, sa 6,78 milijuna kuna prometa. Pritom joj je cijena porasla 2,22 posto, na 32,3 kune. Dionicom HT-a ostvareno je, pak, 6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je stagnirala na 183,5 kuna. U fokusu investitora bila je i dionica Končara EI, kojom je ostvareno 3,85 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 7,93 posto, na 885 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća dobitnica. Iz te kompanije izvijestili su krajem tjedna da bi ovu godinu Grupa trebala završiti s “povijesno najvećim prihodom od prodaje” u iznosu većem od 3,5 milijardi kuna, a iduće godine planira prihode od prodaje u iznosu od 3,78 milijardi kuna te investicije od 209 milijuna kuna.

Za razliku od pozitivnog raspoloženja na hrvatskom tržištu, na vodećim svjetskim burzama došlo je do izraženije rasprodaje vrijednosnica. Naime, ulagače zabrinjava brzo širenje omikron varijante koronavirusa i jer su ključne središnje banke najavile smanjenje monetarnih poticaja gospodarstvima. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 1,7 posto, na 35.365 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,9 posto, na 4620 bodova, a Nasdaq indeks 2,9 posto, na 15.169 bodova.

Tehnolozi pod pritiskom

Pritom su pod najvećim pritiskom bile dionice velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Nvidia, Microsoft, Amazon i Tesla. Najviše pažnje privukla je američka središnja banka, čiji su čelnici zbog visoke inflacije odlučili ubrzati proces ukidanja gospodarskih poticaja, koje su uveli na početku koronakrize prije gotovo dvije godine. Europska središnja banka (ECB) je, pak, objavila da će u ožujku 2022. okončati krizne poticaje gospodarstvu eurozone i potom pojačati standardne mjere potpore zbog neizvjesnosti koju stvaraju nove varijante koronavirusa.

17 posto

rasta vrijednosti bilježi indeks CROBEX tijekom ove godine

“Vidimo da se novac povlači iz sektora rasta, kao što bi i trebao jer će ti sektori biti manje privlačni u okruženje u kojemu kamate rastu. Puno je neizvjesnosti na ulasku u 2022. godinu u kojoj bi Fed mogao biti oštriji nego dosad”, kaže Dennis Dick, trgovac u tvrtki Bright Trading.

Komentirajte prvi

New Report

Close