Dolazi najveća kupnja dionica u povijesti

Autor: Tomislav Pili , 18. ožujak 2021. u 08:00
Tijekom vremena mali ulagači mogli bi upumpati 170 milijardi dolara na burzu/REUTERS

Dvije trećine mlađih od 34 godine uložit će na burzu jedan dio poticaja, smatra Deutsche Bank.

Wall Street se priprema za dolazak nekoliko milijardi dolara svježeg kapitala ovoga tjedna koji će upumpati mali ulagači nakon što im danas na račune “sjedne” novac iz paketa ekonomskih poticaja.

Procjene tvrtke Vanda Research ocjenjuje da će mali ulagači vjerojatno kupiti dionica za tri milijarde dolara nakon što Amerikancima bude transferirano 1400 dolara po osobi iz paketa predsjednika Joea Bidena.

U tom bi slučaju dnevni promet porastao za 1,5 milijardi dolara u odnosu na prosjek posljednjih nekoliko mjeseci. “To će biti daleko najveća dnevna kupnja malih ulagača ikada”, kaže za Financial Times Eric Liu, direktor istraživanja u Vanda Researchu.

Deutsche Bank nedavno je procijenila da će mali ulagači s računima na internetskim platformama za trgovanje uložiti u dionice više od trećine dobivenih poticaja. Tijekom vremena tako bi se na američko dioničko tržište upumpalo 170 milijardi dolara.

Ove procjene dobro oslikavaju koliko su mali ulagači postali značajni na najvećem svjetskom dioničkom tržištu. “To je skupina koja poticaje neće uložiti u realno gospodarstvo, već u dionice”, tumači Andrew Slimmon, stariji portfeljni menadžer u tvrtki Morgan Stanley Investment Management.

Priljev kapitala malih ulagača, kao i broj otvaranja novih brokerskih računa, oštro je porastao nakon što je novac iz lanjskih paketa ekonomskih poticaja sjeo na račune građana.

Tako je u ožujku 2020. iznos koji su mali ulagači utrošili na dionice skočio za 838 milijuna dolara iznad uobičajenih razina. Kada je u prosincu odobren dodatni paket, priljev kapitala porastao je za 381 milijun dolara iznad prosjeka.

Podsjetimo, Bidenov paket poticaja od 1,9 bilijuna dolara najveći je iznos izravne ekonomske pomoći Amerikancima od početka pandemije prije više od godinu dana. Analitičari smatraju da će mlađi ulagači predvoditi ovaj val na burzi.

Istraživanje Deutsche Banka pokazuje da dvije trećine ulagača mlađih od 34 godine planira utrošiti jedan dio poticaja na kupnju dionica. U skupini starijih od 55 godina na taj način besplatni vladin novac planira utrošiti manje od četvrtine.

Komentirajte prvi

New Report

Close