Dok američke burze vidaju siječanjske rane, domaći CROBEX ojačao 2,5 posto

Autor: Tomislav Pili , 01. veljača 2022. u 22:00
Za razliku od globalnih tržišta, na hrvatskom je u siječnju prevladavalo ‘zelenilo’/IGOR ŠOBAN/PIXSELL

Na Wall Streetu dionice ostvarile najveći mjesečni pad od ožujka 2020. godine.

Dok su američki burzovni indeksi siječanj ispratili uz najveći gubitak u gotovo dvije godine, na hrvatskom dioničkom tržištu potpuno drugačija slika.

Na Zagrebačkoj su burzi u utorak su CROBEX indeksi porasli, treći dan zaredom, uz solidan promet, što se ponajviše zahvaljuje trgovanju dionicom Podravke. CROBEX indeks bio je oko 14 sati u plusu 0,5 posto, na 2143 boda, dok je CROBEX10 ojačao nešto nižih 0,46 posto, na 1307 bodova.

Neke dionice rekordno
Prvi ovogodišnji mjesec domaći dionički indeks zaključio je s rastom višim od 2,5 posto. No, rezultat je mogao biti i znatno bolji da se u posljednjem siječanjskom tjednu nije ispuhala većina rasta ostvarenog tijekom nevjerojatne serije od 19 neprekidnih dana uspona cijena domaćih dionica.

U tih 19 dana CROBEX je skočio više od 9 posto. Kako su ranije istaknuli analitičari, nekoliko je dionica doseglo povijesno najviše vrijednosti.

No, geopolitičke tenzije između Rusije i Zapada te mogućnost povećanja kamatnih stopa američke središnje banke već u ožujku vrlo je negativno utjecala na vodeća globalna dionička tržišta, a negativan sentiment nije uspjela izbjeći ni Zagrebačka burza.

Iako su posljednjeg trgovinskog dana u siječnju vodeći indeksi na Wall Streetu porasli, mjesečni gubitak bio je najdublji od ožujka 2020. kada je svijet protreslo izbijanje pandemije koronavirusa. Dow Jones završio je siječanj s gubitkom od 3,3 posto, dok je S&P 500 potonuo 5,3, a Nasdaq indeks gotovo 9 posto.

Za S&P 500 i Nasdaq to je bio najveći mjesečni gubitak od ranog proljeća 2020. godine. Posljedica je to prilagodbe cijena dionica budućem okruženju u kojemu bi američka središnja banka mogla zaoštriti monetarnu politiku agresivnije nego što se očekivalo.

Nakon poruka čelnika Feda prošloga tjedna, očekuje se da će središnja banka ključne kamate povećati u ožujku, po prvi put od prosinca 2018. godine. U istom bi mjesecu središnja banka mogla okončati program kupnje obveznica, a potom početi i smanjivati svoje bilance.

Procjenjuje se da bi u ovoj godini Fed mogao povećati kamate u pet navrata, s obzirom da se inflacija kreće na najvišim razinama u 40 godina i da i dalje postoje “čepovi” u nabavnim lancima, koji podržavaju rast cijena roba.

Podrška tržištima
“Zaključak je da će kamate morati rasti, dok će dionice kompanija koje su dosad previše porasle ići na dolje. Kako rastu troškovi poslovanja, primjerice za plaće, tako će ulagači tražiti sektore koji se mogu bolje nositi s inflatornim pritiscima. Teže će, pak, biti sektorima koje u budućnosti imaju perspektivu, ali sada imaju negativni tijek gotovine”, kaže Decio Nascimento, direktor u tvrtki Norbury Partners.

I dok će gubitak monetarnih poticaja negativno utjecati na tržište, podršku bi mu mogao pružiti daljnji oporavak gospodarstva.

Pozitivno na tržište utječu i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je izvješća objavilo oko 170 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 79 posto nadmašilo očekivanja po zaradama.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju bile oko 24 posto veće nego godinu dana prije.

I dok će gubitak monetarnih poticaja negativno utjecati na tržište, podršku bi mu mogao pružiti daljnji oporavak gospodarstava. Gospodarstvo SAD-a u posljednjem lanjskom tromjesečju poraslo je 6,9 posto na anualiziranoj razini, znatno više od očekivanih 5,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close