Dobit smanjena zbog jakih investicija, kompanija nastavlja pratiti prilike u regiji

Autor: Lucija Špiljak , 29. travanj 2021. u 22:00
Kostas Nebis, predsjednik Uprave najvećeg telekoma u zemlji /PD

U 2021. očekuju, kako navode, ‘srednje jednoznamenkasto smanjenje prihoda i nisko jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e’.

Hrvatski telekom objavio je rezultate za prvo tromjesečje 2021., iz kojih ističu nastavak snažnog komercijalnog zamaha, rast EBITDA-e nakon najmova drugi kvartal zaredom, smanjenu neto dobit (iznosi 42,4 milijuna kuna) uslijed intenzivnih investicija, te potvrđenu dividendu od 8 kuna i novi petogodišnji Program otkupa dionica.

“HT je zadržao strateški fokus te nastavio ulagati u infrastrukturu i digitalizaciju zemlje. Dodatno smo povećali svoju optičku mrežu, udvostručili broj gradova pokrivenih 5G mrežom. Naše aktivnosti rezultirale su dobrim poslovnim rezultatima, koji su odraženi u rastu prihoda i EBITDA-e nakon najmova”, rekao je Kostas Nebis, predsjednik Uprave HT-a.

U prvom tromjesečju zabilježili su stabilan rast uz povećanje konsolidiranih neto prihoda za 56 milijuna kuna (+3,2%) u odnosu na prvo tromjesečje 2020. Ukupni su prihodi u tom razdoblju dosegli 1,83 milijarde kuna, što je porast od 1,7% u odnosu na lani.

Veći su zbog većih prihoda od pokretnih telekomunikacija (46 milijuna kuna, +6%) i ponovnog rasta prihoda od nepokretnih telekomunikacija (12 milijuna kuna, +1,5%), dok su na prihode sistemskih rješenja utjecali drugačiji rokovi sklapanja poslova (3 milijuna kuna, -1,6%).

Transformacijske mjere

EBITDA je veća za 4%, tj. 25 milijuna kuna, što je rezultat povećanja zabilježenog u HT Grupi u Hrvatskoj (4,3%) i u Crnogorskom telekomu (0,2%). Marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 36%. Nastavio se i rast EBITDA zbog pozitivnog komercijalnog zamaha i provedenih transformacijskih mjera.

Neto dobit je smanjena jer veća EBITDA i manji porezi nisu bili dovoljni da se neutralizira veća amortizacija proizišla iz većih ranijih ulaganja koja su u posljednjih pet godina bila veća od 9 milijardi kuna. HT je 5G mrežom pokrio dodatnih 17 gradova, čime je pokriveno 1,5 milijuna stanovnika u 34 grada u Hrvatskoj.

Kompanija je zaključno s prvim tromjesečjem pokrila više od 370.000 kućanstava FTTH-om, ili 29% više nego lani. Njihova je optička pristupna mreža (FTTx) bila dostupna za 531.000 kućanstava (rast od 19,3%).

Glavna skupština je potvrdila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora za raspodjelu neto dobiti za 2020. u iznosu od 641,9 milijuna kuna. U prvom tromjesečju 2021. HT je, u skladu s Programom otkupa dionica, kupio 189.924 dionica Društva na Zagrebačkoj burzi, za 35,3 milijuna kuna.

Program otkupa dionica

Glavna skupština HT-a ovlastila je Upravu za otkup vlastitih dionica Društva u razdoblju od pet godina, i to u okviru novog Programa otkupa dionica. Maksimalni obujam novog Programa tijekom njegova trajanja je 600 milijuna kuna, odnosno 3 milijuna dionica, što je otprilike 3,7% njihovog ukupnog broja.

U ovoj godini očekuju srednje jednoznamenkasto smanjenje prihoda i nisko jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova u odnosu na prošlu godinu.

Očekivanja u pogledu kapitalnih ulaganja na razini su od 1,6 milijardi kuna, što je manje u odnosu na ukupno 1,82 milijarde kuna iz 2020. godine. Nastavljat će, poručuju iz HT-a, pratiti i procjenjivati potencijalne prilike u regiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close