Dobit Ericssona Nikole Tesle u prvih šest mjeseci rasla 34 posto

Autor: Darko Bičak , 25. srpanj 2023. u 22:00
Gordana Kovačević, predsjednica ENT-a/D. Javorović/PIXSELL

Hrvatska tehnološka kompanija objavila pad prihoda od 2,2 posto zbog manjih ulaganja telekoma.

Hrvatska tehnološka tvrtka Ericsson Nikola Tesla (ENT) u prvom je polugodištu ostvarila neto dobit od 12,2 milijuna eura, što je porast od 34,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Istodobno su im prihodi od prodaje bili 138 milijuna eura i niži su za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Na domaćem tržištu prihodi od prodaje iznose 51,8 milijuna eura, što je pad od 11,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Pad prihoda, kako pojašnjavaju u tvrtki, prije svega je rezultat manjih kapitalnih ulaganja operatora.

Negativan novčani tok
Na izvoznim tržištima, bez usluga za koncern Ericsson, prihodi od prodaje iznose 13,9 milijuna eura, što je pad od 10,2 posto kao posljedica dinamike ulaganja operatora te geopolitičkih nestabilnosti.

Na internom Ericssonovom tržištu prihodi od prodaje su porasli za 7,8 posto, na 72,2 milijuna eura. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 37,6 posto, usluge za Ericsson 52,4 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 10 posto.

U odnosu na prvo polugodište 2022., bruto marža bilježi porast na 13,3 posto, prvenstveno kao rezultat prodajnog miksa te fokusa na operativnu i troškovnu učinkovitost. Sukladno tome, operativna dobit veća je 44,3 posto te iznosi 14,7 milijuna eura, dok je neto dobit viša 34,3 posto te iznosi 12,2 milijuna eura.

Negativan novčani tok od poslovnih aktivnosti posljedica je promjene u dinamici plaćanja pojedinih kupaca, i u skladu je s očekivanjima, navode iz kompanije.

U drugom dijelu godine očekuju poboljšanje i povrat na pozitivne razine. Iz kompanije navode i kako su tromjesečje zaključili sa solidnom bilancom, s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 38 posto.

Snažan fokus
Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, krajem drugog tromjesečja iznose 65,8 milijuna eura. Komentirajući ostvarene rezultate, predsjednica ENT-a Gordana Kovačević je kazala kako nastavak stabilnog poslovanja i rezultati koje je Grupa ostvarila u prvom polugodištu pokazuju njihovu otpornost i snagu da kvalitetno odgovore na sve poslovne izazove i prilike.

I u idućem razdoblju, kazala je Kovačević, ostaju snažno fokusirani na kvalitetnu realizaciju ugovorenih poslova na domaćem i izvoznim tržištima te razvoju poslovanja u svim segmentima s naglaskom na rast u području Digitalnog društva.

Isto tako, nastavljaju s digitalnom transformacijom Ericsson NT Grupe kako bi dodatno unaprijedili interne procese, efikasno odgovarali na tržišne zahtjeve te jačali lidersku poziciju u ICT industriji, zaključila je Kovačević.

Komentirajte prvi

New Report

Close