Dobit AD Plastik grupe skočila za 87,4%, na 32,4 milijuna kn

Autor: Poslovni dnevnik , 28. srpanj 2021. u 22:00
Prihodi grupe za proizvodnju auto dijelova porasli su za 13,4 posto na 622,4 milijuna kuna/Pixabay

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) dosegnula je pritom 82,5 milijuna kuna (+9,3%).

Neto dobit AD Plastik grupe za prvih ovogodišnjih šest mjeseci iznosi 32,4 milijuna kuna, što je 87,4% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestili su u srijedu iz te solinske kompanije za proizvodnju automobilskih dijelova.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) dosegnula je pritom 82,5 milijuna kuna (+9,3%).

Porasli su i poslovni prihodi grupe i to za 13,4 posto, na 622,4 milijuna kuna. Snažan rast prihoda na ruskom tržištu i kretanje tečajeva ruskog rublja i mađarske forinte pozitivno su utjecali na rezultate, dok je nedostatak poluvodiča na europskom tržištu onemogućio značajniji rast, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je u prvom polugodištu Grupa ugovorila 104 milijuna eura vrijednosti novih poslova i smanjila financijski dug. Veći dio poslova ugovoren je na eurotržištu i to 79,9 milijuna eura za Stellantis Grupu te 24,1 milijun eura na ruskom tržištu za AvtoVAZ, Nissan i Volkswagen.

“Posljedice pandemije i nedostatak poluvodiča na tržištu usporili su proizvodnju automobila u Europi pa operativne planove prilagođavamo kupcima.

Rusko se tržište zasad brže oporavlja, ne primjećuju se posljedice nestašice pa i naše tvornice bilježe značajniji porast od europskih. Imamo stabilnu financijsku poziciju i radimo na razvoju ranije ugovorenih 40-ak projekata”, kaže predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.

Komentirajte prvi

New Report

Close