Svijet novca
Svijet novca

Dobar početak godine na ‘medvjeđem tržištu’

Komentar domaćeg i stranog financijskog tržišta.

Poslovni dnevnik
26. siječanj 2023. u 22:00
Prošla godina donijela je najgore prinose na burzama još od 2008. /REUTERS

Globalna dionička tržišta prosinac su završila u padu, a 2022. donijela je najgore prinose još od 2008. godine. Američki S&P 500 indeks mjesec je završio padom od 5,9%, Nasdaq padom od 8,73 posto, a njemački DAX padom od 3,19 posto.

Na godišnjoj razini brojke iznose redom -19,4, -33,1 te -12,4 posto. I dalje aktualna tema je inflacija, koja je prošli mjesec u Americi i na razini EU blago pala. Međutim, s ciljem daljnjeg obuzdavanja inflacije, središnje banke nastavile su s politikom podizanja kamatnih stopa, pa su tako stope u EU na najvišim razinama u 14 godina.

‘Value’ nadmašio ‘growth’

Osim inflacije, problemi s kojima su se kompanije suočavale bili su u lancima opskrbe, što je uz pad potražnje i rast kamatnih stopa značajno utjecalo na IT sektor, kod kojeg su prinosi najviše izostali. Primjerice, dionica Tesle u prosincu je zabilježila pad od čak 36,7 posto. Na godišnjoj razini, najbolje prinose donio je energetski sektor, a “value” dionice nadmašile su rastuće “growth”.

Razlika dolazi iz visokih valuacija rastućih kompanija, uz kombinaciju efekta rastućih kamatnih stopa. Geografski, britansko dioničko tržište pokazalo je najveću otpornost, a tome je pomogla upravo veća izloženost proizvođačima sirovina i osnovnim potrošačkim dobrima, a s druge strane manja izloženost tehnološkim kompanijama. Do kraja godine, europske burze uspjele su nadoknaditi zaostatak za američkim, nastao u prvim mjesecima uslijed rata u Ukrajini i energetske krize.

S ulaskom u novu godinu, očekivanja ulagača su podijeljena. S jedne strane, dio očekuje nastavak “medvjeđeg tržišta” i potencijalnu recesiju. Ipak, europska tržišta imala su dobar početak godine, njemački DAX u plusu je 7 posto, uslijed nadanja da recesija neće biti ozbiljna kao što se očekivalo, kao i optimizmom oko oporavka Kine u vezi Covid restrikcija. Međutim, i dalje se spominje pitanje inflacije te u skladu s tim potrebe daljnjeg podizanja kamatnih stopa radi njezinog obuzdavanja.

Pad prometa

Ukupan dionički promet na Zagrebačkoj burzi u prosincu je bio 14,8 posto manji u odnosu na studeni. Redovni promet ostvario je blagi rast od 1,6 posto, ali je blok promet pao za čak 38,6 posto. Najveći blok promet ostvarila je povlaštena dionica Adris Grupe.

Ukupan dionički promet na Ljubljanskoj brzi bio je 40,8 posto manji u odnosu na studeni. Redovan promet pao je 18,6, dok je blok promet pao čak 68,6 posto. Najveći blok promet ostvarila je dionica Krke.

* Brokeri Intercapitala

New Report

Close