Dioničku ponudu tržišta regije u Zagreb došlo pogledati 60-ak investitora

Autor: Poslovni dnevnik , 02. lipanj 2023. u 06:42
Prezentaciju rumunjskog tržišta održao je Remus Danila, voditelj poslovnog razvoja Bukureštanske burze/PD

Investicijska konferencija Zagrebačke i Ljubljanske burze ‘CEE Investment Opportunities’.

Raste interes investitora za ovaj dio Europe. U Zagrebu je jučer započela investicijska konferencija Zagrebačke i Ljubljanske burze “CEE Investment Opportunities” na kojoj se, uz domaće i slovensko tržište kapitala, po prvi put predstavilo i rumunjsko tržište.

Kako su priopćili sa Zagrebačke burze, događanje se tradicionalno odvija svakog proljeća u Zagrebu od 2014., a koncipirano je kao mjesto susreta slovenskih, hrvatskih i međunarodnih investitora te eminentnih izdavatelja sa Zagrebačke i Ljubljanske burze, s ciljem da se kroz niz individualnih sastanaka na jednome mjestu u kratkom periodu omogući neposredan kontakt kompanija i investitora.

Jedinstvena prilika
“Na ovogodišnjem događanju uz hrvatske i slovenske kompanije sudjeluju i kompanije uvrštene na makedonsku burzu te po prvi put i nekoliko rumunjskih kompanija s Bukureštanske burze”, navode sa ZSE-a. Sudjelovanje je prijavilo 28 investicijskih društava i banaka, koje predstavlja 60-ak analitičara i investitora iz regije i inozemstva, a ukupno će održati oko 250 sastanaka s uvrštenim društvima.

U sklopu događanja održane su i prezentacija slovenskog, hrvatskog te rumunjskog tržišta kapitala, čije su potencijale prezentirali predstavnici slovenskog investicijskog društva Ilirika, hrvatskog InterCapitala te Bukureštanske burze.

Glavni cilj događanja jest domaćim i stranim investitorima olakšati pristup eminentnim hrvatskim i slovenskim kompanijama, čime se povećava njihova vidljivost te potencijalno i likvidnost. Događaj predstavlja jedinstvenu priliku da se investitori neposredno bolje upoznaju ne samo s kompanijama uvrštenima na Zagrebačku i Ljubljansku burzu već i s investicijskim mogućnostima u široj regiji.

Tom prilikom Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, izjavila je da s Ljubljanskom burzom dijelimo sličan razvojni put i ekonomski okvir te izuzetno kvalitetno surađujemo.” Neposredan i kontinuirani kontakt između investitora i kompanija ključan je za razvoj uzajamnog povjerenja te nam je drago da je ovo događanje preraslo u jednu od središnjih točaka susreta domaće i regionalne investicijske zajednice.

Već neko vrijeme na našim investicijskim događanjima sudjeluju i kompanije uvrštene na Makedonsku burzu, a izuzetno smo sretni što nam se po prvi put ove godine pridružuje i nekoliko društava s Bukureštanske burze. Ovakva događanja također pozitivno utječu na bolju vidljivost naših društava na globalnoj investicijskoj karti, a nama burzama pružaju priliku za razmjenu znanja i iskustava”, naglasila je Gažić.

Uspješno partnerstvo
Aleš Ipavec, predsjednik Uprave Ljubljanske burze, dodao je da već godinama Ljubljanska i Zagrebačka burza ostvaruju sjajnu suradnju kroz brojne inicijative. “Ovo se partnerstvo pokazalo vrlo uspješnim, ne samo u unaprjeđenju naših uvrštenih kompanija kroz različite događaje već i u poticanju rasta i istraživanja novih mogućnosti za uvrštene i neuvrštene kompanije.

Naši zajednički napori dali su pozitivne rezultate, uključujući povećanu izloženost tržištu i povećanu atraktivnost prema međunarodnim ulagateljima. Sudjelovanje regionalnih burzi podiže ovakva događanja na višu razinu, čime također proaktivno olakšavamo sudjelovanje naših kompanija i investitora u događanjima koja organiziraju te burze”, kazao je Ipavec. 

Komentirajte prvi

New Report

Close