Dionički snažno rasli, novčani podbacili

Autor: Tin Bašić , 16. kolovoz 2010. u 22:00

Glavni razlog pada imovine novčanih fondova leži u izdanju državnih obveznica jer su ulagači u lipnju novac za kupnju obveznica ‘spremali’ u fondove

Dionički fondovi su u srpnju dominirali domaćom fondovskom industrijom. Među dvadeset fondova koji su prošloga mjeseca imali najveći rast neto imovine, više od polovice su upravo fondovi koji primarno ulažu u dionice.

Najveći rast u toj kategoriji fondova imao je Ilirika Azijski tigar, čija je imovina u mjesec dana skočila za nešto manje od 23 posto. Unatoč tome što je prošloga mjeseca imao negativni prinos od 3,8 posto, ulagači su menadžerima Azijskog tigra povjerili dodatnih 1,3 milijuna kuna. Kako ističe član Uprave Ilirike DZU iz Ljubljane Igor Erker, Ilirika Azijski tigar jedan je od fondova s najboljim ovogodišnjim prinosom. “A to nije ni toliko bitno. Najvažnija je priča koju Azijski tigar prati. To su Kina, Indija i ostale azijske države koje rastu unatoč recesiji u državama OECD-a. Investitori su to shvatili i nagradili sa uplatama”, kaže Erker. Ipak, unatoč znatnom rastu nekolicine fondova ukupna imovina svih investicijskih fondova u srpnju se smanjila. Riječ je o padu od 1,6 milijardi kuna, odnosno 11 posto, čime se vrijednost imovine zaustavila na 12,9 milijardi. To je ujedno i najniža vrijednost u posljednja četiri mjeseca. “Budući da u strukturi svih otvorenih investicijskih fondova najveći dio imovine zauzimaju novčani fondovi, smanjenje imovine novčanih fondova u najvećoj mjeri objašnjava smanjenje imovine svih fondova”, objašnjavaju u Raiffeisen Investu. Ističu kako se u srpnju očekivao odljev kapitala iz novčanih fondova zbog povećanja izdanja obveznica Republike Hrvatske s dospijećem 2020. godine. Ulagači su u iščekivanju tog izdanja novac “spremali” u novčane fondove. Tako je od deset fondova s najvećim padom imovine osam bilo novčanih.

Prva dva mjesta najvišeg rasta imovine među svim fondovima rezervirali su jedan novčani i jedan mješoviti fond. Riječ je o fondu ZB europlus, čija je imovina skočila gotovo 30 posto. Ulagači su u taj fond u srpnju “upumpali” dodatnih 23,5 milijuna kuna, čime je imovina skočila na 106,6 milijuna. Titulu drugoplasiranog uzeo je Raiffeisen Prestige, mješoviti fond Raiffeisen Investa. Njegova je imovina rasla nešto više od četvrtine u odnosu na lipanj, čime je dosegnula 134,4 milijuna kuna. To se ujedno može smatrati i velikim uspjehom s obzirom na to da je taj fond tek početkom ožujka od Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga dobio odobrenje za rad. “Imovina pod upravljanjem mješovitog fonda Raiffeisen Prestige tijekom srpnja je narasla sa 14,8 na 18,5 milijuna eura, odnosno za 25 posto. Navedeni je porast u većoj mjeri posljedica uplata naših klijenata”, ističu u tom društvu. Pored Azijskog tigra, fond Platinum Blue Chip imao je drugi najveći rast među dioničkim fondovima. Njegova imovina povećala se za 20,7 posto. Iako su srpanjski rezultati prilično impresivni, postavlja se pitanje hoće li se nastaviti povećanje imovine dioničkih fondova i u idućim mjesecima. “Očekujem nastavak konzervativizma koji vidimo već dvije godine. I u SAD-u su uplate u obvezničke fondove na maksimumima, a dionički fondovi imaju jake isplate. To je refleksija konzervativnog ponašanja ulagača”, kaže Erker iz Ilirike. Ističe kako smo u fazi koja je dobra za dionička tržišta. “Od dioničkih fondova, općenito, do kraja godine očekujem prinose. Možda prvo još nešto korekcije, a za zadnji kvartal jako pozitivno globalno tržište”, zaključuje Erker.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da citiram jednu njemačku poslovicu: “Wer hoch fliegt, fällt tief” ili u prijevodu “Tko visoko leti, duboko pada”.

New Report

Close