Dionice krenule prema dolje jer je povećanje kamata postalo maraton

Autor: Poslovni dnevnik , 03. studeni 2022. u 22:00
Govor predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella potresao je tržište/Reuters

Na europskim i azijskim su burzama u četvrtak indeksi pali, kao i na Wall Streetu dan prije.

Globalna dionička tržišta opet su u poniranju nakon poruka iz američke središnje banke da proces monetarnog zaoštravanja još nije pred završetkom.

Na europskim su burzama u četvrtak indeksi pali, kao i na Wall Streetu dan prije, jer bi zbog Fedove borbe s inflacijom kamate u SAD-u mogle biti povećane na više razine nego što se prvotno očekivalo. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 13.30 sati u minusu 1,4 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,6 posto, na 7100 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,3 posto, na 13.088 bodova, a pariški CAC 1 posto, na 6208 bodova.

Najbrže od 80-ih
I na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, prijepodne bio u minusu 2 posto. Pritom su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,2 i 3,1 posto. U Japanu se zbog praznika ne radi.

Azijske burze prate oštar pad Wall Streeta u srijedu, pri čemu je Dow Jones skliznuo 1,55 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,50, a Nasdaq indeks 3,36 posto. Čelnici Feda povećali su jučer, četvrtu sjednicu zaredom, ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3,75 do 4 posto, najvišu razinu od početka 2008. godine.

Tako brzo zaoštravanje monetarne politike ne pamti se od početka 80-ih godina, kada je inflacija bila isto toliko visoka kao sada. Novo povećanje kamata se na tržištu očekivalo, kao i poruka iz priopćenja središnje banke da bi se ubuduće tempo povećanja cijene novca mogao usporiti. Međutim, tržište je oštro palo nakon konferencije za medije predsjednika Feda.

Powell je, doduše, potvrdio da bi na jednoj od idućih sjednica mogla započeti rasprava o usporavanju tempa povećanja kamata, ali da je još prerano za to te da su potrebni odlučnost i strpljenje da bi se suzbila inflacija.

“Preostaje nam još posla, a podaci objavljeni od naše prethodne sjednice sugeriraju da će konačna razina kamatnih stopa biti viša nego što se ranije očekivalo”, rekao je.

Ključna iduća sjednica
Prije ili kasnije Fed će, dakako, usporiti, a potom i završiti ciklus povećanja kamata, no pitanje je kada i na koju će razinu podići ključne kamatne stope. Stoga tržište već dulje vrijeme ovisi o špekulacijama o tim pitanjima. Ulagači se nadaju da bi već na sjednici u prosincu Fed mogao ublažiti povećanje kamata na 0,50 postotnih bodova, a potom ih na početku iduće godine još koji put tek blago povećati.

No, važnija je poruka iz Feda u srijedu bila je da bi kamate mogle dosegnuti više razine nego što se očekivalo. Na tržištu novca sada se procjenjuje da bi ključne kamate Feda do svibnja iduće godine mogle dosegnuti vrhunac od 5 do 5,25 posto.

“Nakon agresivnog povećanja kamata, Fed je sada u povoljnijoj poziciji, pa bi ubuduće, umjesto daljnjeg brzog zaoštravanja monetarne politike, mogao povećavati kamate blažim tempom, ali u duljem razdoblju. Ciklus zaoštravanje monetarne politike tako postaje maraton, a prestaje biti sprint”, objašnjava Brian Daingerfield, analitičar u tvrtki NatWest Markets.

Komentirajte prvi

New Report

Close