Dioničarima ipak 700 kn po dionici, neoporezivo

Autor: Suzana Varošanec , 24. svibanj 2019. u 08:03
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Vlasnici protuprijedlogom ‘nametnuli’ dividendu, isplatit će se iz zadržane dobiti.

Nakon tek jednog recentnog slučaja ustezanja dividende, dioničari Medike vraćaju se na praksu koja je na tržištu percipirana ne samo glede stabilne politike u isplatama dividendi, već za naše prilike i po izdašnijim dioničkim prinosima.

Ova dionica među iznimkama od pravila po razinama dividende, praktički još jučer iznosila je i 2000 kn po dionici.

U konkretnom slučaju, pak, neto dobit Medike od 20,03 mil. kuna, što je prošlogodišnje ostvarenje matice (Grupa je na oko 34 mil. kn), rasporedit će se u zadržanu dobit, obavijestila je kompanija na Zagrebačkoj burzi.

No, dodaju da postoji i jedna skupštinska dopuna u odnosu na prijedloge, jer je donesena odluka na protuprijedlog iz redova dioničara da se isplati dividenda u iznosu 700 kn po dionici.

Za to će posegnuti u zadržanu dobit društva, koja je prema našim informacijama akumulirana tijekom razdoblja povoljnijeg poreznog tretmana za investitore, što implicira nepodlijeganje plaćanju porezne obveze, ali ne zadugo. Naime, povoljna stavka zadržane dobiti s ovom isplatom 'kopni'.

Navedenu raspodjelu lanjske dobiti predložila je Uprava, što su dioničari podržali, pa je direktor Jasminko Herceg konsenzusom dobio ocjenu da dobro vodi poslovanje.

Sama odluka donosi skorašnju isplatu na račun dioničara ukupno 'tešku' 19 milijuna kn, no prema Hercegu to nije teret Medici.

Odluka je pravo dioničara, a isplata 19 mil. kuna neće destabilizirati poslovanje. Što je to naspram našeg potraživanja od milijardu kuna?", znakovit je Herceg. 

Komentirajte prvi

New Report

Close