Dionica Tencenta pala najviše u deset godina

Autor: Tomislav Pili , 28. srpanj 2021. u 12:36
Investitore i dalje plaši regulatorni pritisak/REUTERS

Prilagodba Tencentove aplikacije WeChat novoj regulativi srušila je cijenu dionice za 10 posto

Vrijednost dionica kineskih tehnoloških kompanija nastavila je tonuti i u utorak, treći dan zaredom, a val još jedne rasprodaje predvodila je dionica Tencenta koja je pala najviše u posljednjih 10 godina.

Kako prenose mediji, indeks Hongkonške burze Hang Seng srezan je više od 5 posto dok je sektorski tehnološki Hang Seng Tech indeks pao čak 8,7 posto.

Vrijednost dionica Tencenta – “kineskog Facebooka” – stropoštala se čak 10 posto nakon što je kompanija zaustavila nove registracije za svoju najpoznatiju aplikaciju. Bijeg investitora snažno je zahvatio i ostale kineske tehnološke perjanice: Alibaba je oslabila gotovo 8 posto dok je platforma za dostave Meituan pala čak 17 posto.

Osim na burzi u Hong Kongu, rasprodaja kineskih dionica traje i u SAD-u. Naime, indeks Nasdaq Golden Dragon China, mjerilo kineskih tehnoloških dionica uvrštenih u New Yorku, u samo dva dana oslabio je 15 posto. To je najdublji pad od 2008. godine.

Podsjetimo, te su se dionice posljednjih dana našle pod pritiskom što je posljedica strahovanja od zaoštravanja regulacije u tom sektoru.

Tencent, jedna od najvećih tehnoloških grupacija u Kini, jučer je objavio da je njegova aplikacija za komuniciranje WeChat, suspendirala daljnje registracije korisnika radi moderniziranja sigurnosne tehnologije “kako bi bila u skladu sa svim relevantnim zakonima i regulativama”. Iz kompanije su dodali kako očekuju da će nove korisnike primati od početka kolovoza, kada sustav bude dovršen.

Prema navodima Financial Timesa, dužnosnici kineske vlade pozvali su na promjenu načina na koji kineske kompanije izlaze na inozemne burze.

Tamošnji regulator za računalnu sigurnost stoga je najavio da će revidirati sva inozemna burzovna uvrštenja kompanija s više od milijun korisnika na temelju zakona o nacionalnoj sigurnosti.

Za to vrijeme trgovci vrijednosnicama na Hongkonškoj burzi zaprepašteni su recentom rasprodajom. “Jesam li ikada vidio nešto slično? Ne”, kaže za FT Louis Tse, osnivač brokerske kuće Wealthy Securities i jedan od veterana tržišta.

Što se tiče kontinentalnog dijela Kine, CSI 300 indeks dionica na burzama u Šangaju i Shenzenu jučer je pao 3,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close