Tražena roba: Njemački proizvođač tenkova proživljava najsvjetlije trenutke u povijesti

Autor: Tomislav Pili , 27. siječanj 2023. u 07:14
Na poslovne perspektive kompanije snažno je utjecala odluka kancelara Olafa Scholza da dopusti slanje tenkova u Ukrajinu/Reuters

Dionice su im na rekordnoj razini.

Ako je suditi po kretanjima na burzi, njemački proizvođač oklopnih vozila Rheinmetall proživljava najsvjetlije trenutke u svojoj 134-godišnjoj povijesti.

Ta kompanija – jedna od najvećih u sektoru njemačke vojne industrije – u suradnji s kompanijom Krauss-Maffei Wegmann proizvodi tenk Leopard 2. Upravo se taj tenk posljednjih dana našao u fokusu javnosti zbog sage oko dozvole njemačke vlade da se određen broj tih moćnih oklopnjaka pošalje ukrajinskoj vojsci.

Berlin prelomio
U srijedu je vlada u Berlinu prelomila i odlučila poslati 14 Leoparda iz sastava Bundeswehra. No, time se otvara mogućnost da put Ukrajine krenu i Leopardi u naoružanju Poljske, Španjolske, Nizozemske i Finske.

10

milijardi eura tržišna je kapitalizacija Rheinmetalla, najviša u 134-godišnjoj povijesti

Kada se toj vijesti pribroji dan ranije objavljena procjena Rheinmetallova izvršnog direktora Armina Pappergera da će prodaja 2025. rasti na 11 do 12 milijardi eura, umjesto ranije procijenjenih 10 do 11 milijardi eura, ne treba čuditi što Rheinmetall trenutno na burzi ima rekordnu vrijednost.

U srijedu nakon podneva na Frankfurtskoj burzi dionicom Rheinmetalla se trgovalo po 230,10 eura što je gotovo 3 posto više nego dan ranije. Za ilustraciju, indeks DAX u to je vrijeme bio u plusu blagih 0,3 posto.

Time je tržišna kapitalizacija kompanije prešla 10 milijardi eura, a u posljednjih godinu dana povećala se za 2,5 puta, prenosi Reuters. K tome, Rheinmetall je tako sve bliže ulasku u sastav DAX-a. Jagma investitora za tom dionicom ne čudi s obzirom na perspektive. Naime, Rheinmetall bi trebao dobiti najveći dio kolača od 100 milijardi eura koje kancelar Olaf Scholz planira potrošiti na modernizaciju Bundeswehra.

Ruska invazija na Ukrajinu poboljšala je poslovnu perspektivu Rheinmetalla, ali promjena je puno dublja, tvrdi Papperger, “Nekada su nas ljudi vrijeđali i prijetili nam. Danas mi govore i pišu: ‘Hvala Bogu što vas imamo'”, pripovijeda šef Rheinmetalla u razgovoru za tjednik Stern, objavljenom ovog tjedna.

Procjene analitičara
Kompanija je osnovana daleke 1889. godine i proizvodila je streljivo za Njemačko carstvo, a bila je ključan dobavljač oružja za njemačku vojsku u Prvom i u Drugom svjetskom ratu, kada je privremeno nacionalizirana.

Uz već spomenute tenkove Leopard, Rheinmetall proizvodi i borbena vozila pješaštva Puma i Marder te nekoliko vrsta streljiva. Međutim, kompanija ne proizvodi samo oružje, već i automobilske dijelove i vjetroturbine.

Ukrajini je Rheinmetall izravno isporučio sustave protuzračne obrane, streljivo, vojne kamione i poljsku bolnicu, a mogao bi poslati i 139 tenkova Leopard modela 1 i 2 koji stoje na skladištu. Analitičari Stiefela smatraju kako dostava Leoparda u Ukrajinu kompaniji može donijeti između 300 i 350 milijuna eura ove i iduće godine.

Iako je to tek djelić ukupne prodaje koja se u ovoj godini procjenjuje na 7,6 milijardi eura, Rheinmetall je jedini certificirani dobavljač streljiva za Leoparde. Prodaja streljiva može podignuti Rheinmetallovu temeljnu zaradu za 32 milijuna eura svaki mjesec, smatraju u Stiefelu.

Komentirajte prvi

New Report

Close