Dionica HT-a u slobodnom padu, sve je počelo s ex-dividend dayom

Autor: Tin Bašić , 20. lipanj 2013. u 12:14
U samo tjedan dana tržišna vrijednost HT-a spustila se za 2,57 milijardi kuna/EPA

Pad je počeo s ex-dividend dayom, a onda je došla i odluka Hakoma o smanjenju veleprodajnih cijena mobilnih razgovora.

Dionica HT-a u srijedu je pala 3,08 posto u odnosu na dan ranije. Već je cijena u prvom nalogu od 178 kuna po komadu sugerirala da dionicu očekuje još jedan pesimističan dan. To je bila, naime, 0,56 posto manja cijena nego dan prije. Spustila se i do 172,55 kuna, a na kraju dana zaključena je na 173,5 kuna.

Dionica najvećeg domaćeg telekoma posljednjih nekoliko dana nezaustavljivo tone. U utorak je pala 1,9 posto na tada povijesni minimum od 179 kuna. Okidač snažne korekcije bio je ex-dividend day prošlog četvrtka kada je dionica potonula deset posto. Zbog snažnog pritiska ulagača koji prodaju dionice, tržišna vrijednost HT-a u samo tjedan dana srušila se za 2,57 milijardi kuna. HT je prošle srijede na tržištu vrijedio 16,7 milijardi kuna, a jučer je ta vrijednost u jednom trenutku pala na 14,12 milijardi. Nekoliko je razloga za takvo kretanje cijene dionice HT-a, kažu analitičari s kojima smo razgovarali. 

'Bolje ne može'
"Promatra li se kretanje vrijednosti dionice HT-a nakon ex-dividend dayja u posljednjih pet godina, vidi se isti uzorak. Čim investitori nemaju pravo na dividendu, dionica pada i to većinom za iznos dividende. I nekoliko dana nakon toga, cijena nastavlja s negativnim trendom. Isto se događa i s dionicom Ericssona Nikole Tesle, samo što se ona brže stabilizira", kazao nam je analitičar tržišta kapitala koji je htio ostati anoniman. Ističe da nitko na tržištu nije očekivao da će HT tako nisko pasti i dotaknuti povijesne minimume te upozorava da je najveći domaći telekom u potencijalno velikim problemima. "Telekom biznis im nikada više neće biti bolji nego danas. Dakle, mogu samo padati, što se i primjećuje u kvartalnim izvještajima. Ulazimo u EU vrlo brzo, što znači i veća konkurencija i pad prihoda budući da će cijene roaminga biti drastično manje. Ne mogu preuzimati druge telekome, to radi njihov vlasnik Deutsche telekom", kaže naš izvor.

Ističe da zbog toga pokušavaju otvarati nova tržišta kao što su ICT i distribuiranje struje i plina. "Teška su vremena za HT, bez obzira na to koliko sada imaju novca u bilanci", zaključuje naš izvor. Na sličnom tragu je analitičarka austrijske Erste grupe Vera Sutedja koja u dnevnom izvještaju "Croatian Equity Daily" kaže da će odlukom Hakoma pad cijene koji telekomi naplaćuju drugim telekomima za pozive (MTR) u iduće dvije godine pasti za 67 posto. MTR, odnosno veleprodajna cijena sada iznosi 19,5 lipa po minuti i postupno će se smanjivati na 6,3 lipe 2015. godine. "Sveukupno gledajući, to je loše za HT, iako je u ovome trenutku jako teško prognozirati koliki će biti egzaktni ujtecaj na poslovanje", kaže Sutedja. Ipak, grube procjene domaćih operatera ukazuju da bi, ako bi se buduća cijena primjenila sada, tri najveća telekoma bi u prvih šest mjeseci izgubila 200 milijuna kuna prihoda. 

Fond prestao kupovati
Zbog pada cijene na burzi se, slučajno ili ne, primirio i Raiffeisen obvezni mirovinski fond koji inače gotovo na dnevnoj bazi kupovao dionice HT-a. Od petka, kada je RBA OMF posljednji puta kupovao dionice, vrijednost portfelja u HT-u pala je za 53,28 milijuna kuna. Raiffeisenovih 5,9 milijuna dionica u srijedu je tako na tržištu vijedilo 1,02 milijarde kuna, a u petak 1,07 milijardi.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zbog pada cijene na burzi se, slučajno ili ne, primirio i Raiffeisen obvezni mirovinski fond koji inače gotovo na dnevnoj bazi kupovao dionice HT-a. Od petka, kada je RBA OMF posljednji puta kupovao dionice, …

To nije istina da nije kupovao od petka. Od 17. do 19. lipnja RBA OMF je kupio 11500 dionica.

LINK

Baš čudna koincidencija i tempiranost ojave “odluke” HAKOM- a, koji na ovaj način direktni utjeće na TK, HANFA_e koda da i nema.

TK u Hrvata (ZSE) pretvoreno u poligon “financijskog inženjeringa”

Nije ni čudno da se analitičari ne žele predstaviti obzirom da znaju da se ovom dionicom manipulira kako bi se dokupilo na niskim cijenama , prodalo na višim i tako izbjeglo porez na dividendu.

Izjave su takve da maltene HT ide u predstečajnu nagodbu, da mi je znati tko ih plaća za ovakve izjave, sramota.

New Report

Close