Dalekovod postigao dogovor oko trećine ukupnog duga

Autor: Ana Blašković , 12. srpanj 2020. u 22:00
Poslovni prihodi Dalekovod grupe u prvom polugodištu oko 557 milijuna kuna/HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

Postignuta nagodba odnosi se na 100 milijuna kuna dugova, a odnosi se na tri leasinga iz 2008. godine.

Građevinska tvrtka Dalekovod sklopila je nagodbu s najvećim pojedinačnim vjerovnikom iz predstečajne nagodbe, austrijskom Heta Asset Resolution koja se odnosi 100 milijuna kuna dugova.

Radi se o gotovo trećini ukupnog financijskog duga kompanije koji ima utjecaja na novčani tok po sklopljenoj predstečajnog nagodbi, objavila je kompanija u priopćenju na Zagrebačkoj burzi.

Sporazum se odnosi na uređenje triju ugovora o leasingu još iz 2008. godine temeljem kojih je HETA izlučni vjerovnik na pogonu za cinčanje u Dugom Selu.

Austrijska HETA, na koju je prenesen nekretninski portfelj loših kredita u sanaciji Hypo grupe, preuzet će imovinu leasinga i prodaje krajnjem kupcu, tvtki NFS Cink u sastavu češke Signum grupe.

Preuzimanje cinčaonice

Unutar kišobrana češke grupacije posluje devet cinčaonica u Češkoj, Slovačkoj i Hrvatskoj kao i proizvodnja metalnih konstrukcija. Oni će će nastaviti s djelatnošću antikorozivne zaštite u dugoselskoj cinčaonici, a preuzet će i zaposlenike koji su do nagodbe bili zaposlenici Dalekovod grupe.

Iz Dalekovoda pojašnjavaju da ekonomska vrijednost nagodbe iznosi približno 70 milijuna kuna što će smanjiti ukupni financijski dug kompanije za 61 milijun kuna te rezultirati s oko osam milijuna kuna primitka u novcu.

Poboljšan financijski položaj

“Nagodbom se značajno poboljšava financijski položaj Dalekovoda, smanjuje ukupni dug u bilanci, značajno poboljšava novčani tok koji je bio pod vrlo negativnim utjecajem otplate obaveza po navedenom leasingu prema HETA-i, a koji je u sljedeće dvije i pol godine predstavljao oko dvije trećine svih otplata po sklopljenoj predstečajnoj nagodbi”, ističe se u priopćenju.

Dodaje se da je Dalekovod tom transakcijom nastavio ostvarivati glavne ciljeve koji uključuju smanjenje financijskih obveza te daljnju provedbu financijskog i operativnog restrukturiranja.

30

milijuna kuna neto dobiti ostvarila je Dalekovod grupa u prvoj polovici 2020.

Cinčaonica u Dugom Selu posluje na tržištu na kojem je, uz poslove za potrebe Dalekovoda, obavljala oko polovine svog poslovanja. U prvih pet mjeseci 2020. tvrtka Cinčaonica usluge uprihodila je 17,8 milijuna kuna, a rezultat prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosio je -1,7 milijuna kuna, a gubitak 1,9 milijuna kuna.

Iz financijskih izvješća vidljivo je da je u prvoj polovici godine Dalekovod grupa ostvarila 30 milijuna kuna neto dobiti, za razliku od gotovo 9 milijuna kuna gubitka u istom lanjskom periodu. I samo matično društvo Dalekovod poslovalo je neto dobiti u prvoj polovici godine od 36,7 milijuna kuna, uglavnom zbog prodaje tvrtke Dalekovod Professio.

Poslovni prihodi Dalekovod grupe iznosili su 556,8 milijuna kuna što predstavlja smanjenje za 5,3 posto, a smanjeni su i poslovni rashodi za 3,7 posto na 565,7 milijuna kuna.

U prvom polugodištu tvrtka je ugovorila (ili je odabrana kao najpovoljniji ponuđač radova) u ukupnom iznosu od preko 1,45 milijardi kuna što, kažu u Dalekovodu, svrstava ovu godinu u jednu od najperspektivnijih poslovnih godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close