CVC Capital Partners opet odgodio IPO

Autor: Ana Blašković , 02. studeni 2023. u 22:00
CVC Capital Partners lani je odgodio listiranje na burzu nakon invazije na Ukrajinu/Shutterstock

Kompanija rizičnog kapitala nastavlja dvogodišnju sagu pokušaja izlaska na burzu.

CVC Capital Partners, kompanija rizičnog kapitala sa sjedištem u Luxembourgu, odgodila je planove za izlazak na burzu do iduće godine zbog neizvjesnosti na tržištu. Novo odgađanje listiranja u Amsterdamu produžava dvogodišnju sagu o IPO-u nakon što je kompanija ranije učinilo isto nakon ruske invazije na Ukrajinu, piše Financial Times.

Odluci su dijelom doprinijeli loši rezultati zarada konkurenata EQT-a i Blackstonea, kojima se trguje proteklih tjedana, kao i neizvjesnost nakon eskalacije sukoba na Bliskom istoku te opća nervoza oko globalnog gospodarstva, kažu upućeni.

Prkositi gravitaciji
“Ne možete prkositi gravitaciji. Ne postoje tržišni uvjeti”, rekao je jedan od izvora FT-u. Odluka o odgodi inicijalne javne ponude donesena je u srijedu nakon sastanka vodstva CVC-a, a o njoj su obaviještene i investicijske banke koje vode proces, uključujući Goldman Sachs i JP Morgan Chase.

Nova odgoda izlaska na burzu udarac je toj kompaniji rizičnog kapitala koja upravlja sa 161 milijardu eura dok pokušava održati korak s konkurencijom, uključujući EQT koji je svoju financijsku injekciju od IPO-a iskoristio za daljnje akvizicije.

Iako je okruženje za IPO-e relativno nepovoljno već duže vrijeme, bankari su se nadali da bi se određeni prozor mogao otvoriti, no listiranja na europskom tržištu ostaju na najnižoj razini su od financijske krize. Planove o izlasku na burzu u međuvremenu su odgodili softverska grupa Planisware i njemački dobavljač vojne industrije Renk. Svi su kao razloge naveli teško tržišno okruženje.

Cijene ispod IPO-a
U SAD-u su dionice kompanija listanih ranije ove godine, konkretno dizajnera čipova Arma, proizvođača sandala Birkenstocka te tehnološke grupacije Instacart, pale ispod cijene iz IPO-a. Više kamatne stope pogodile su vrednovanje kompanija, a posljedično upraviteljima fondova privatnog kapitala izazovnijim učinile izlazne strategije i ostvarenje zacrtanih povrata od kapitala.

Prema FT-u, u pripremama za izlazak na burzu CVC je nastojao povećati i diverzificirati imovinu pod upravljanjem. Njihova strategija na liniji s konkurentima poput Blackstonea i KKR-a, koji su se tijekom zadnjih deset godina također odmaknuli od primarnog otkupa kompanija.

Komentirajte prvi

New Report

Close