CROBEX u tjedan dana skočio više od 2 posto i najsnažniji je od početka srpnja

Autor: Poslovni dnevnik , 15. kolovoz 2022. u 22:00
Svi sektorski indeksi Zagrebačke burze bili su na dobitku, a najviše građevinski, za 6,82 posto/I. Šoban/PIXSELL

Domaći dionički indeks nakon mjesec dana opet iznad psihološki važne razine od 2000 bodova.

Na Zagrebačkoj burzi potekloga tjedna glavni dionički indeksi snažno su porasli, za više od dva posto, prateći pozitivna kretanja na svjetskim burzama uslijed znakova o usporavanju inflacije u SAD-u, pri čemu su svi sektori bili na dobitku.

CROBEX indeks porastao je prošloga tjedna 2,28 posto, na 2006 bodova, vrativši se ponovno iznad psihološki važne granice po prvi put od 4. srpnja.

Promet i dalje skroman
Istodobno, CROBEX10 skočio je 2,22 posto, na 1196 bodova, ostvarivši dobitak četvrti tjedan uzastopno te je sada na najvišoj razini od 29. lipnja. Svi sektorski indeksi su bili na dobitku, a pritom najviše građevinski, za 6,82 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je nešto više od 23 milijuna kuna, što je za 9 milijuna više nego u tjednu ranije, no i dalje je riječ o skromnoj likvidnosti, budući da je uslijed sezone godišnjih odmora većina tržišnih sudionika i nadalje bila odsutna.

Najlikvidnija je bila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 2,6 milijuna kuna prometa. Cijena joj je porasla 1,55 posto, na 32,8 kuna. Najveći skok cijene među likvidnijima imala je dionica Ericssona Nikole Tesle, za 11,86 posto, na 1650 kuna.

11,86

posto rasta ostvarila je dionica Ericsson Nikole Tesle, dobitnica tjedna

Po dobitcima su se isticale i dionica Luke Rijeka, s porastom cijene za 11,84 posto, na 51 kunu, te redovna dionica Končara D&ST, s rastom cijene za 10,71 posto, na 2480 kuna. S druge, pak, strane, najviše je na gubitku među likvidnijma bila dionica Mon Perina, čija je cijena pala 3,15 posto, na 40 kuna.

Poticaj prošlotjednom rastu CROBEX-a ponajviše su dale globalne burze, koje su ostvarile znatan skok zahvaljujući znakovima posustajanja inflacije, što ostavlja prostora Fedu za manje agresivno podizanje kamatnih stopa u idućim mjesecima, a to je ojačalo povjerenje investitora u nastavak oporavka tržišta dionica.

Američki burzovni indeksi ojačali su u tome razdoblju otpriike tri posto, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq porasli četvrti tjedan zaredom, ostvarivši najduži tjedni pozitivni niz od studenoga lani.

Oporavak od 17,5 posto
Dow Jones indeks protekloga tjedna porastao je za 2,9 posto, na 33.755 bodova. Istodobno, S&P 500 indeks skočio je za 3,2 posto, na 4279 bodova te je sada u plusu 17,5 posto od sredine lipnja, kada je zabilježio najnižu razinu od početka godine.

Nasdaq indeks, pak, ostvario je tjedni dobitak od 3 posto, završivši trgovanje na 13.045 bodova. S&P 500 i Nasdaq ostvarili su najduži tjedni pozitivni niz od studenoga lani.

“Tržište je zasigurno primilo sjajnu vijest protekloga tjedna o inflaciji. Sada je na djelu pobjednički uzlet, no još nije “misija ostvarena”, još nas čeka dug put do suzbijanja inflacije”, smatra Dec Mullarkey, direktor za investicijske strategije SLC Managementa iz Bostona.

Inflacija bi u SAD-u do kraja godine mogla usporiti na 7 posto godišnje, dodao je Mullarkey. Analitičari procjenjuju da su zarade kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu porasle u tom razdoblju za 9,7 posto na godišnjoj razini, mnogo više od 5,6 posto, koliko je prognozirano na kraju tog tromjesečja.

Komentirajte prvi

New Report

Close