CROBEX ‘izliječen’ od COVID krize, ulagači se okreću izazovima u 2022.

Autor: Tomislav Pili , 04. listopad 2021. u 13:14
Foto: IGOR ŠOBAN/PIXSELL

Analitičari ističu kako će fokus sada biti na efektima turističke sezone te pritiscima od poskupljenja sirovina.

Nakon godinu i sedam mjeseci domaće tržište kapitala ostavilo je pandemiju koronavirusa iza sebe. U petak je, na krilima veće živosti na tržištu koje je donijela jagma za dionicama Podravke koja traje od sredine rujna, indeks Zagrebačke burze opet dosegnuo razinu na kojoj je bio 21. veljače 2020., dva radna dana prije objave da je prvi slučaj oboljenja od COVID-19 zabilježen i kod nas.

Tog petka CROBEX je vrijedio 2021 bod, a prošloga petka u jednom trenutku dosegnuo je i 2027 bodova. Na kraju se zaustavio na 2024 boda, zahvaljujući skoku od 1,2 posto.

Dobar početak godine

Tomislav Gračan, član Uprave Zagrebačke burze, ističe kako je ova godina dosta dobro počela te je promet dionicama unutar knjige ponuda bio gotovo pet posto veći u prvom polugodištu nego u drugom polugodišnju prethodne godine, a toliko je otprilike bio veći i ukupni promet.

“Valja istaknuti da je istovremeno tržišna kapitalizacija vodećeg tržišta ojačala 7 posto, službenog 12,6 posto, a ETF-ova čak 93,3 posto. Ljetni mjeseci bili su solidni, iako su ulagatelji tradicionalno razmjerno suzdržani u tom periodu”, kaže Gračan. Jesen je definitivno donijela pojačanu aktivnost ulagatelja, ali i kompanija, dodaje.

“Svijet se prilagodio ‘novom normalnom’, počeo se nazirati i izlaz iz pandemijske krize ili barem nešto bolje nošenje s njom, što je sigurno pozitivno utjecalo i na rezultate kompanija i generalno optimističnije raspoloženje na tržištu. Svaka najava potpora ili novih investicija može biti samo dodatan poticaj ekonomskim aktivnostima, što sigurno pojačava i interes investitora”, kaže Gračan.

Prema podacima Bloomberga, CROBEX je tijekom ove godine porastao više od 16 posto. Naoko odličan rezultat, ali u odnosu na indekse u okruženju, hrvatsko dioničko mjerilo u donjem je dijelu ljestvice. Primjerice, austrijski, bugarski, slovenski i češki burzovni indeksi skočili su oko 30 posto.

Međutim, činjenica je da su sastavnice CROBEX-a do sada pokazale vrlo dobre poslovne rezultate, a turistička sezona iznad svih očekivanja sugerira da bi ove godine mogli imati “kinesku” stopu rasta BDP-a od čak 8,5 posto.

Davor Špoljar, analitičar Erste banke, ističe kako su kretanja na tržištima kapitala u pravilu determinirana očekivanjima investitora za nadolazeće razdoblje, a trenutno investitori već lagano skreću pogled prema 2022 godini.

Najzaslužniji sektori

“Nakon izbijanja pandemije prošle godine i snažnog pada na većini dionica, najbrži povratak na pretkrizne razine je zabilježen u onim sektorima koji su pokazivali najstabilnije poslovanje poput prehrambenog i tehnološkog sektora, te građevinskog sektora na krilima očekivanja infrastrukturnih radova potaknutih EU fondovima i obnovom nakon potresa.

Tijekom ove godine svoj su povratak imali i brodari, dok se vraćanje na predkrizne razine još uvijek očekuje od hotelijera, koji su ove godine obilježili znatno bolju sezonu nego je to inicijalno bilo očekivano”, tumači Špoljar.

Ono što će se svakako pratiti u nadolazećim rezultatima kompanija jest u kojoj se mjeri poprilično uspješna turistička sezona reflektira u financijskim brojkama te naziru li se pritisci na troškovnoj strani, u kontekstu rastućih cijena sirovina i energije, dodaje Špoljar.

Vodoprivreda Zagreb najavila odlazak s burze

Još jedna dionica najavila je odlazak s domaćeg tržišta kapitala. Vodoprivreda Zagreb u petak je na stranicama Zagrebačke burze objavila poziv na glavnu skupštinu dioničara koja će se održati 11. studenog u Zagrebu. Jedna od točaka dnevnog reda o kojoj će raspravljati dioničari jest i odluka o povlačenju s uređenog tržišta 395.449 dionica. Prema podacima SKDD-a, najveći dioničar kompanije je Goran Večković koji drži 57,8 posto dionica dok Grad Zagreb ima 37,7 posto udjela. Ostali dioničari nemaju više od 0,12 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close