Cijene dionica na Wall Streetu oštro pale

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. veljača 2024. u 09:55
foto: reuters

Na tržištu novca sada se procjenjuje da izgledi za smanjenje kamata Feda u svibnju iznose oko 36 posto, dok su prije jučerašnjeg izvješća to izgledi iznosili oko 58 posto.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale jer su nakon podatka o neočekivanom rastu inflacije u SAD-u splasnule nade ulagača da će američka središnja banka smanjiti kamate u svibnju.

Dow Jones oslabio je 1,36 posto, na 38.275 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,37 posto, na 4.953 boda, a Nasdaq indeks 1,79 posto, na 15.659 bodova.

Oštar pad indeksa posljedica je podatka da su u siječnju potrošačke cijene porasle 0,3 posto na mjesečnoj, a 3,1 posto na godišnjoj razini, više nego što su analitičari očekivali.

Posljednjih su mjeseci cijene dionica snažno rasle jer se na tržištu procjenjivalo da će inflacija slabiti, a da će zbog toga Fed već u ožujku početi smanjivati kamatne stope.

No, s obzirom da se inflacija i dalje kreće znatno iznad Fedove ciljane razine od 2 posto, rez u ožujku više se na tržištu ni ne spominje, a nakon jučerašnjeg izvješća o potrošačkim cijenama splasnule su i nade u smanjenje kamata u svibnju.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da izgledi za smanjenje kamata Feda u svibnju iznose oko 36 posto, dok su prije jučerašnjeg izvješća to izgledi iznosili oko 58 posto.

„Mnogi dužnosnici Feda posljednjih su tjedana na različite načine poručivali da su očekivanja na tržištu o smanjenju kamata u prvoj polovici godine preuranjena. Izvješće o potrošačkim cijenama sada je to i potvrdilo”, kaže Bob Elliott, direktor u tvrtki Unlimited Funds.

Krajem prošloga tjedna S&P 500 indeks probio se po prvi puta iznad razine od 5.000 bodova, a blizu rekordnih razina bili su i Dow Jones i Nasdaq indeks.

Ostaje za vidjeti mogu li indeksi idućih dana nadoknaditi jučerašnje gubitke ili će slijediti daljnje korekcija cijena dionica na niže.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,81 posto, na 7.512 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,92 posto, na 16.880 bodova, a pariški CAC 0,84 posto, na 7.625 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close