Burzovni promet u svibnju skočio je 30 posto, u fokusu Atlantska plovidba

Autor: Tomislav Pili , 03. lipanj 2021. u 22:00
Foto: M. Tironi/PIXSELL

Dubrovački brodar smijenio je HT na čelnom mjestu ljestvice najlikvidnijih s 31,8 milijuna kuna prometa.

Proljeće je donijelo i procvat trgovanja na domaćem tržištu kapitala, ako je suditi po svibanjskom trgovinskom izvješću Zagrebačke burze.

To posebno vrijedi za dva investicijska fonda čijim se udjelima trguje na burzi (ETF), a koji i dalje privlače snažan interes investitora. Kako stoji u izvješću, prošloga je mjeseca ostvaren ukupni promet od 224,2 milijuna kuna što je čak 30 posto više nego u travnju.

Godišnji rast 45 posto

Rast je još značajniji na godišnjoj razini. U odnosu na lanjski svibanj, ukupni je promet skočio 45,3 posto. Ipak, predpandemijska razina još nije nadmašena s obzirom da je u svibnju 2019. zabilježeno 254,9 milijuna kuna prometa. Isto vrijedi i za dionički promet unutar knjige ponuda.

Prošloga je mjeseca dionicama protrgovano za 174,9 milijuna kuna što je 23,3 posto bolje nego mjesec ranije. Na godišnjoj razini govorimo o upola većem dioničkom prometu. Zanimljivo, veći promet ostvaren je na manjem volumenu iako je u posljednjih godinu dana tržišna kapitalizacija dionica pala za 3,2 posto.

Naime, u svibnju je u 10.508 transakcija protrgovano sa 4,7 milijuna dionica, a godinu ranije ostvareno je 8228 transakcija sa 5,04 milijuna dionica.

Što se tiče najtrgovanijih izdanja, dogodila se promjena na vrhu u odnosu na travanjsko izvješće koja pokazuje premještanje fokusa investitora na dionice koje bi trebale profitirati od oporavka gospodarstva.

Tako se dubrovački brodar Atlantska plovidba uspeo za jedno mjesto i sa 31,8 milijuna kuna smijenio HT koji je sa 17,8 milijuna kuna prometa pao na 5. poziciju.

Rast od 12 posto

Podravka je sa 20,1 milijuna kuna na drugom mjestu najlikvidnijih, a treća je pozicija pripala Valamar Rivieri sa 19,7 milijuna kuna. No, značajno povećanje prometa bilježi ETF-ovi vezani na domaći CROBEX i slovenski SBI TOP indeks što i ne čudi s obzirom na ovogodišnju izvedbu oba mjerila.

Tako je “hrvatski” ETF zabilježio 2,4 milijuna kuna prometa što je 35,1 posto više nego u travnju. Skok prometa od 53,3 posto bilježi “slovenski” ETF s prikupljenih 3,9 milijuna kuna prometa.

Valja istaknuti da su ETF-ovi ostvarili i rast tržišne kapitalizacije od 12 posto. Što se tiče glavnih indeksa, CROBEX10 ojačao je u svibnju 1,6 posto, a CROBEX malo više od 2 posto.

Odobreno uvrštenje dvije nove tvrtke na burzu

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u srijedu je odobrila prospekte za uvrštenje na Zagrebačku burzu (ZSE) dionica dviju tvrtki - zagrebačke tvrtke Primo Real Estate te tvrtke Villa Dubrovnik. Primo Real Estate - u vlasništvu AZ mirovinskog fonda - odobren je jedinstveni prospekt za uvrštenje 806.385 redovnih dionica ukupne nominalne vrijednosti 161,3 milijuna kuna. Villa Dubrovnik uvrstit će preko 830.000 dionica, a kompanija je u vlasništvu nizozemskog Martimusa sa 51 posto dionica, Dogus Croatia ima 38,60 posto, a 6,13 posto ima Centar za restrukturiranje i prodaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close