Burzovni potres zbog pada rejtinga neće trajati predugo

Autor: Tin Bašić , 17. prosinac 2012. u 22:01
Pojačana prodaja dionica dionica srušila je u ponedjeljak CROBEX za 2,31 posto

Korekciju svakako pripisujemo padu rejtinga, ali ne radi se o dramatičnom padu indeksa, kaže čelnica ZSE Ivana Gažić.

Snižavanje rejtinga Hrvatske u neinvesticijski rang uzrokovalo je u ponedjeljak snažniju prodaju dionica na Zagrebačkoj burzi. Redovni promet bio je 31,6 milijuna kuna i time ušao među 10 najvećih u ovoj godini. Pojačana prodaja dionica dionica srušila je indeks CROBEX za 2,31 posto na 1680, 55 bodova."Takvu korekciju svakako pripisujemo padu rejtinga, ali ne radi se o dramatičnom padu indeksa. Sjetimo se nekih događaja u svijetu koji su u jednom danu uzrokovali pad indeksa veći i od pet posto iako direktna povezanost s našim tržištem nije bila jasna", objašnjava predsjednica Uprave ZSE Ivana Gažić. Ističe da pad boniteta znači prvenstveno povećanje cijene duga, a time i manju profitabilnost kompanija koja posljedično rezultira padom cijena dionica na burzi.

'Pustiti neka val prođe'
Pesimističan stav prema tržištu kapitala u ovome trenutku nije iznenađujuć i ne bi trebao dugo trajati, kažu nam akteri. "Pad rejtinga će sigurno utjecati na fondove i ulagače koji ne smiju biti izloženi u papirima u statusu 'junk'. Ako u Hrvatskoj postoje takvi ulagači, oni će biti prisiljeni prodavati dionice. Stoga se kratkoročno može dogoditi korekcija tržišta. Treba samo pustiti da taj val prođe", objašnjava Ivan Kurtović, čelni čovjek Interkapital vrijednosnih papira. Pad rejtinga je ponajprije signal investitorima o povećanom stupnju rizika zemlje u koju su investirali ili to namjeravaju, objašnjava Anto Augustinović, analitičar u Erste banci. "To obično znači rast premije na rizik, odnosno veći zahtijevani povrat na investiciju zbog čega su u prosjeku niže valuacije obveznica, dionica ili drugih investicija. Dakle, negativna reakcija tržišta nije iznenađujuća", kaže on. Boris Mažurin iz Hypa smatra da će indeks CROBEX samo kratkoročno doživjeti korekciju od par postotaka jer je tržište kapitala u valuacije već ugradilo izostanak investicija i značajnih strukturnih reformi te slabe rezultate kompanija za devet mjeseci 2012.  "To se, ustalom, moglo vidjeti u posljenjda dva tjedna kad je indeks CROBEX zabilježio izrazito negativan trend", objašnjava Mažurin. Neki, doduše, smatraju da bi korekcija tržišta mogla trajati i nekoliko tjedana. Ali bit će umjerena, dok bi volatilnost mogla biti nadprosječna, smatra Goran Vorkapić iz Centar banke.

Lakše je izvoznicima
"Najgore bi mogle proći relativno skupe dionice visoko zaduženih kompanija čije je poslovanje usko vezano uz državu i domaće tržište, dok bi znatno bolje mogle proći relativno podcijenjene dionice stabilnih kompanija orijentiranih izvozu", smatra Vorkapić. Naši sugovornici ističu da pad rejtinga ne bi trebalo drastičnije utjecati na privatizaciju Croatia osiguranja i HPB-a. Konkretno, tvrde da bi moglo biti određenog utjecaja na cijenu i kapital koji bi država mogla na kraju dobiti zbog povećanog zahtijevanog povrata. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

prognoza par exelans.[emo_palacd]

neće, neće , to vam jamčim svojim imenom i nagradama, dodala je PU ZSE[emo_ljut]

očito se nisu snašli pa sad navlaće da mogu utpati dionice naivcima
općepoznato je da slijedi pad nekim dionicama 50 posto

Nema oporavka burze dok se ne smanje porezi gospodarstvu i investitorima .

U Hrvatskoj još ulažu samo bolesnici i neznalice .

New Report

Close