‘Burzovni OIB’ obvezan za tvrtke s dionicama na burzi

Autor: Tomislav Pili , 29. prosinac 2016. u 14:55
Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, Foto: Pixsell

Zagrebačka burza završila fazu akreditacije za LEI oznake.

Zagrebačka burza završila je prvu fazu akreditacije za pružanje LEI (Legal Entity Indentifier) koje će od iduće godine morati imati sve kompanije čije su dionice uvrštene na uređeno tržište. S burze naglašavaju da trenutačno u svijetu postoji 20 organizacija koje su potpisale ugovor o pružanju LEI usluga s organizacijom GLEIF koja akreditira izdavatelje oznaka, pri čemu još niti jedna organizacija nije završila kompletan postupak akreditacije.

LEI oznaka predstavlja jedinstveni kod koji omogućuje identifikaciju pravnih subjekata koji sudjeluju na financijskim tržištima s ciljem smanjenja sistemskog rizika kroz bolji nadzor i veću dostupnost podataka. Ujedno omogućuje smanjenje troškova vezanih uz prikupljanje i obradu podataka te lakše i potpunije izvještavanje regulatornih tijela.

Od početka iduće godine LEI oznaka bit će obavezna za identifikaciju izdavatelja uvrštenih na uređeno tržište. Početkom 2018. godine krug obveznika LEI oznake još će se više proširiti zbog stupanja na snagu nove europske regulative vezane uz tržište kapitala (MIFID II) te će LEI oznaka biti obvezna za sve izdavatelje koji imaju vrijednosne papire pohranjene u depozitoriju, za investicijska društva te sve tvrtke koje kupuju odnosno prodaju financijske instrumente na uređenom tržištu.

S burze pojašnjavaju kako naknada za dodjelu LEI oznake iznosi 740 kuna i plaća se prilikom podnošenja zahtjeva za dodjelu LEI oznake. Dodijeljena LEI oznaka vrijedi godinu dana, a naknada za nastavak održavanja iznosi 400 kuna godišnje. No, hrvatske kompanije ne moraju zatražiti oznaku od Zagrebačke burze, već od bilo kojeg drugog izdavatelja. Isto tako i kompanije iz inozemstva mogu zatražiti od Zagrebačke burze LEI oznaku. Pri tome s burze naglašavaju kako imaju “izuzetno konkurentne cijene” u odnosu na ostale.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Sve im je pod nosom…..i ništa ne znaju složiti …s ničim ne znaju upravljati……


A tko ce kontrolirat burzovni OIB. Treba osnovat nekakvu agneciju koja bi bila zaduzena samo za burzovni OIB kako ne bi bilo nekih malverzacija ovdje. Eeee.

baš to. i njima svima bar po 12 000kn mjesečno da tamo lade m..da a mi da riskiramo svoje novce i trošimo živce i oči pred ekranima.

A tko ce kontrolirat burzovni OIB. Treba osnovat nekakvu agneciju koja bi bila zaduzena samo za burzovni OIB kako ne bi bilo nekih malverzacija ovdje. Eeee.

New Report

Close