Burze u padu nakon poruka iz Amerike da svijet čeka dug ekonomski oporavak

Autor: Tomislav Pili , 14. svibanj 2020. u 22:00
Jerome Powell predsjednik američke središnje banke Fed/REUTERS

Uz podatak da je bez posla od izbijanja epidemije bez posla ostalo 36 milijuna Amerikanaca, u četvrtak su snažno srezani svi indeksi.

Pesimistični pogledi na brzinu ekonomskog oporavka predsjednika američke središnje banke u kombinaciji s novim podacima o nezaposlenosti koji su pokazali da je od izbijanja epidemije u SAD-u bez posla ostalo 36 milijuna Amerikanaca srušili su u četvrtak burzovne indekse.

Na europskim burzama zavladao je oprez, a najvažniji indeksi su ponovno pali, jer su investitore uznemirila upozorenja koja je u srijedu iznio čelnik američkog Feda Jerome Powell.

Svi sektori u minusu

Paneuropski STOXX 600 indeks bio je oko 16 sati u minusu 2,8 posto, pri čemu su svi sektorski indeksi bili u minusu, a najviše indeks sektora proizvođača osnovnih sirovina. Istodobno, londonski FTSE indeks pao je 3,4 posto, na 5700 bodova, a frankfurtski DAX za 2,9 posto, na 10.232 bodova, dok se pariški CAC spustio gotovo 3 posto, na 4215 bodova.

Europske burze tako su pratile negativni trend koji je zabilježen dan ranije na Wall Streetu i u četvrtak u Aziji, nakon što je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell upozorio da će trebati vremena da se gospodarstvo vrati tamo gdje je bilo, “da bi oporavak mogao biti sporiji nego što želimo”.

U razgovoru s direktorom Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju Powell je kazao i da će američka središnja banka učiniti što treba, ali bez daljnje fiskalne podrške, to možda neće biti dovoljno da se izbjegnu velike gospodarske štete, a bez posla bi moglo ostati najmanje 20 milijuna ljudi.

2,8

posto gubio je oko 16 sati paneuropski indeks STOXX 600, a najveći minus od 3 posto bilježio je francuski CAC

Powellova upozorenja pojačala su strahovanja ulagača da će oporavak gospodarstva od pandemije potrajati dulje nego što se mislilo. “Njegova je poruka da je nužan snažan fiskalni odgovor, ako se žele izbjeći spori oporavak i dugoročna gospodarska šteta. Time je praktično odgovornost sa središnje banke ponovno prebacio na vladu”, kaže Shawn Cruz, direktor u tvrtki TD Ameritrade.

Svi najvažniji indeksi na Wall Streetu porasli su od ožujka oko 30 posto, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima vlasti, kao i postupnom popuštanju restrikcija povezanih s koronavirusom u mnogim zemljama, što bi trebalo oživjeti gospodarske aktivnosti.

No, u utorak je ulagače pokolebalo upozorenje Anthony Faucija, vodećeg stručnjaka za zarazne bolesti u SAD-u, da bi prebrzo otvaranje i popuštanje ograničenja gospodarskih aktivnosti moglo dovesti do novog vala epidemije, u kojoj je već umrlo više od 80.000 Amerikanaca.

A sporije pokretanje aktivnosti značilo bi da će oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva biti sporiji nego što su se ulagači nadali. “Najveća posljedica mogla bi biti ta da se dio gospodarskih aktivnosti koje smo izgubili neće nikada oporaviti”, kaže Cruz. U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica pale u srijedu, a najviše, više od 4 posto, u energetskom i bankarskom sektoru.

Odraz na valutno tržište

Powellove izjave odrazile su se i na valutno tržište. Tečaj dolara ojačao je u četvrtak nadomak najviše razine u tri tjedna prema košarici šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima nakon što je čelnik američke središnje banke Fed odbacio spekulacije o negativnim kamatnim stopama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,15 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 100,30 bodova. Drži se nadomak najviše razine u tri tjedna od 100,44 bodova.

Powellove izjave potaknule su investitore na kupnje američke valute, percipirane kao sigurna luka za kapital u neizvjesnim vremenima, dok su dionice na američkom tržištu zabilježile najveći pad tijekom dva trgovinska dana u protekla tri tjedna.

“Pesimistične poruke čelnika Feda doprinijele su opreznijem trgovanju, u kojem su investitori izbjegavali rizik što je također pomoglo jačanju dolara”, rekli su valutni analitičari u banci MUFG. Među najvećim gubitnicima bio je australski dolar, nakon objave podatka o golemom gubitku radnih mjesta u Australiji u travnju, najvećem otkad se prikupljaju ti podaci, što navodi na zaključak da će biti potrebni daljnji monetarni i fiskalni poticaji za podršku tom gospodarstvu.

Australski je dolar prema američkom oslabio 0,3 posto nakon što je broj nezaposlenih u Australiji u travnju skočio za 594.300 i stopa nezaposlenosti dosegnula najviše razine u pet godina. Tečaj funte pao je ispod 1,22 dolara po prvi put u više od pet tjedana, što je posljedica jačeg dolara i vijesti da je u ožujku britansko gospodarstvo potonulo za rekordnih 5,8 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close