Burze u Europi na rekordnoj razini, snažno se oporavila i azijska tržišta

Autor: Poslovni dnevnik , 02. kolovoz 2021. u 22:00
Ulagače su ohrabrili bolji poslovni rezultati od očekivanja/Reuters

Ulagače su ohrabrili bolji poslovni rezultati od očekivanja.

Na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica dosegnule rekordne razine jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati niza kompanija, ali i oporavak kineskih tržišta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je 14 sati u plusu 0,4 posto i dosegnuo najvišu razinu u povijesti.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,7 posto, na 7083 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,1 posto, na 15.550 bodova, a pariški CAC 0,7 posto, na 6657 bodova.

0,4

posto ojačao je oko 14 sati paneuropski indeks STOXX 600 dok je mjerilo tržišta u Šangaju skočio dva posto

Podršku tržištima pružaju bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati većine europskih kompanija i banaka, među ostalim, britanskog HSBC-a i francuske osiguravajuće kuće Axa. I na azijskim su burzama cijene dionica porasle.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skočio 1,8 posto, na 27.781 bod. Snažno su se oporavile i burze u Šangaju i Hong Kongu oporavile, pa je šangajski indeks skočio malo manje od dva posto, a hongkonški Hang Seng nešto više od jedan posto.

Podršku tržištima pružaju, pak, dobri gospodarski pokazatelji iz eurozone i SAD-a, najvećih trgovinskih partnera zemalja u regiji. Uz to, američki terminski indeksi jučer bili u plusu, pa se očekuje da bi na Wall Streetu u ponedjeljak cijene dionica mogle nadoknaditi gubitke od prošloga tjedna.

Tim više što su senatori u Kongresu SAD-a postigli dogovor o paketu investicija u infrastrukturu vrijednom oko bilijun dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close