Kraj povećanja kamata? Burze pozdravile slabljenje inflacije

Autor: Tomislav Pili , 02. listopad 2023. u 06:00
Između 0,6 i 0,9 posto rasta bilježila su i sva tri vodeća europska indeksa, njemački DAX, francuski CAC i britanski FTSE/Reuters

Rast cijena u eurozoni u rujnu najblaži u zadnje dvije godine.

Europske burze rastom cijena dionica pozdravile su podatak o padu inflacije u eurozoni na najnižu razinu u dvije godine, a sličan trend zabilježen je i u Hrvatskoj.

Podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u petak pokazali su da su potrošačke cijene u Hrvatskoj bile u rujnu 6,6 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najniže od veljače prošle godine. Na mjesečnoj razini cijene su porasle 0,4 posto.

To je znatno usporavanje rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini, s obzirom da je u kolovozu inflacija iznosila 7,8 posto. Stopa od 6,6 posto najniža je stopa inflacije od veljače prošle godine, kada je iznosila 6,3 posto.

U 20 članica eurozone stopa inflacije u rujnu se spustila na 4,3 posto, sa 5,2 posto u prethodnom mjesecu, pokazali su podaci Eurostata. To znači da cijene u području primjene eura na godišnjoj razini rasle najsporije od listopada 2021. godine.

Rast cijena dobara iz kojih su isključeni hrana, energenti, pića i duhan oslabio je sa 5,3 na 4,5 posto, što je najveći pad od kolovoza 2020. godine. Inače, tu stopu inflacije Europska središnja banka (ECB) pozornije prati.

Prema mišljenju ekonomskih analitičara, ovi će podaci uvjeriti ECB da je dosadašnji ciklus povećanja kamatnih stopa bio dovoljan, iako je stopa inflacije još prilično udaljena od željenih dva posto.

Diego Iscaro, direktor ekonomskih istraživanja za Europu u tvrtki S&P Global Market Intelligence komentirao je za Reuters kako podaci sugeriraju da su pritisci na temeljnu inflaciju postali manje intenzivni. “Podaci osnažuju mišljenje da su kamatne stope vjerojatno dosegle svoj vrhunac u trenutnom ciklusu zaoštravanja”, kaže Iscaro.

Istovjetno razmišljaju i investitori na burzama. Nakon 14 sati paneuropski indeks STOXX 600 bilježio je jedan posto rasta, a između 0,6 i 0,9 posto rasta bilježila su i sva tri vodeća europska indeksa, njemački DAX, francuski CAC i britanski FTSE.

Međutim, podizanje ključne kamatne stope na rekordnih četiri posto “gura” gospodarstvo eurozone u recesiju. Podaci objavljeni također u petak pokazali su da je u rujnu u Njemačkoj broj nezaposlenih porastao za 10.000, a da je maloprodaja u kolovozu na godišnjoj razini smanjena za 2,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close