Burze oprezne nakon poruka središnjih banaka

Autor: Poslovni dnevnik , 29. lipanj 2023. u 22:00
Jerome Powell, šef američkog FED-a/Reuters

Jučer je londonski FTSE indeks oslabio 0,01 posto, na 7499 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,02 posto, na 15.950 bodova, a pariški CAC 0,18 posto, na 7299 bodova.

Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno, nakon što su dan prije čelnici Feda i Europske središnje banke najavili daljnje povećanje kamata jer je inflacija i dalje znatno iznad ciljanih razina. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je prijepodne u plusu 0,1 posto.

Jučer je londonski FTSE indeks oslabio 0,01 posto, na 7499 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,02 posto, na 15.950 bodova, a pariški CAC 0,18 posto, na 7299 bodova. A na većini azijskih burzi cijene su dionica pale.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je jučer ujutro u minusu 0,5 posto. Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,3 posto.

U fokusu ulagača su poruke središnjih bankara od srijede s panela u portugalskom gradu Sintra. Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao je da će kamate vjerojatno i dalje rasti i da ne očekuje njihovo smanjenje u ovoj godini jer je inflacija i dalje znatno iznad ciljanih razina.

Dužnosnici iz Europske središnje banke (ECB), organizatora tog panela, također su poručili da će trebati dodatno povećati kamate i da se još ne razmišlja o njihovom smanjenju.

To je navelo ulagače na oprez jer se dosad na tržištu očekivalo da će Fed već krajem godine početi smanjivati kamate. A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon Powellovih komentara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kretao se jučer oko 102,95 bodova, dok je dan ranije iznosio 102,55 bodova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close