Burza u Astani po engleskoj regulativi

Autor: Poslovni.hr , 29. svibanj 2017. u 21:59
Početak rada ove zime, Fotolia

Kazahstan osnivanjem nove burze stvara financijsko središte srednje Azije.

Sa željom da od Kazahstana učini financijsko središte središnje Azije, tamošnje vlasti odlučile su osnovati novu burzu u kojoj će udjele imati američki Nasdaq i Šangajska burza. K tome, burza u glavnom gradu Astani radit će po engleskim zakonima, navodi Financial Times. Prema navodima tog lista, američka i kineska burza pružit će tehnologiju, podatkovne usluge i know-how za Međunarodnu burzu Astana (AIE), kako će biti službeni naziv te burze. Predviđeno je da AIE započne s radom ove zime.

K tome, trenutno se vode pregovori o kupnji udjela u AIE-u od strane Nasdaqa i Šangajske burze. Nova burza u Astani tako bi trebala biti središnji dio stvaranja projekta Međunarodnog financijskog središta Astana.

Kako bi privukla strani kapital, kazahstanska vlada odlučila je na novoj burzi izlistati udjele u najvećim državnim kompanijama te omogućiti poslovanje po britanskoj, a ne tamošnjoj regulativi.
Osim dva primarna partnera, burza će surađivati i sa burzama u Varšavi, Moskvi, Južnoj Koreji i Saudijskoj Arabiji. Inače, Kazahstan već ima jednu burzu u bivšoj prijestolnici Alma Ati, ali s vrlo malom tržišnom kapitalizacijom od 47,1 milijardu dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close