Pred vratima je ozbiljna recesija: Burza očekuje štedljivog premijera, hoće li Sunak to i biti?

Autor: Tomislav Pili , 25. listopad 2022. u 15:10
Foto: Reuters

Ministar financija u nekadašnjoj vladi Borisa Johnsona osvojio unutarstranačke izbore Konzervativne stranke za nasljednika osramoćene Liz Truss.

Financijska tržišta s očitim su olakšanjem dočekala vijest da je Rishi Sunak, ministar financija u vladi Borisa Johnsona, postao premijer. Još prijepodne, kada su počele curiti prve špekulacije da je Sunak najizgledniji pobjednik unutarstranačkih izbora, vrijednost funte i britanskih državnih obveznica počela je rasti. Burze je ponajprije razveselila činjenica da je Johnson u nedjelju navečer ipak odustao od namjere da se vrati na čelo vladi svega nekoliko mjeseci nakon prilično neugodno motivirane ostavke.

Eliminiran rizik

U jutarnjoj trgovini na valutnim tržištima funta je ojačala 0,3 posto prema dolaru dosegnuvši 1,1336 dolara. Prema euru britanska je valuta ojačala 0,6 posto, pa se tečaj kretao oko 1,1525 eura. K tome, prinos na dvogodišnje obveznice pao je 36 baznih bodova, na 3,44 posto. Analitičari ističu kako je Johnsonov izlazak iz utrke eliminirao jedan od političkih rizika koji su poput mača visjeli nad funtom. Naime, Johnsonovo povratak na premijersku poziciju mogao bi vrlo brzo izazvati tenzije s Bruxellesom oko sporazuma koji definiraju odnose nakon brexita. “Uz sve monetarne i fiskalne rizike posljednjih tjedana jedan veliki faktor i dalje pritišće funtu – brexit i njegove posljedice”, ističe za Financial Times Ulrich Leuchtmann, analitičar Commerzbanka.

Johnson je dojurio s odmora na Karibima kazavši da je osigurao potporu 102 zastupnika i da se mogao “vratiti u Downing Street”, ali da nije uspio uvjeriti ni Sunaka, niti drugu kandidatkinju Penny Mordaunt, da se ujedine “u nacionalnom interesu”. Bivši premijer do nedjelje je osigurao javnu potporu nešto manje od 60 konzervativnih parlamentarnih zastupnika, a Sunak gotovo 150. Podsjetimo, pravila ove utrke unutar Konzervativne stranke nalagala su da ako samo jedan kandidat osigura potporu 100 konzervativnih zastupnika, bit će imenovan premijerom. Tako je Sunaku kao jedina protukandidatkinja ostala Penny Mordaunt.

Fiskalno konzervativan

Bivšu ministricu obrane favorizirani Sunak nije pokolebao, pa se nije povukla iz utrke. Računala je da će se povlačenjem Johnsona njoj preliti dobar dio njegovih pristaša, no dogodilo se suprotno – oni su se priklonili Sunaku. Iako su iz njezina tabora tvrdili da je osigurala malo manje od stotinu glasova, koliko je potrebno da uđe u “pripetavanje”, Mordaunt je objavila povlačenje doslovno minutu prije isteka roka. Time je 42-godišnjem Sunaku otvoren put da postane najmlađi premijer u modernoj britanskoj povijesti.

Sunak je prvi put na sebe skrenuo pozornost u zemlji kada je, u dobi od 39 godina, postao ministar financija pod Johnsonom upravo kad je pandemija koronavirusa stigla u Britaniju. Financijski analitičari smatraju kako će novi premijer imati fiskalno konzervativni stav, a to će rezultirati i manjom potrebom zaoštravanja monetarne politike Banke Engleske. Valja istaknuti kako se pozitivan stav burzi prema Sunaku temelji na njegovoj ljetošnjoj izjavi iz prethodne utrke za premijera, kad ga je pobijedila Liz Truss. Tada je tvrdio kako trenutna proračunska politika vodi britansko gospodarstvo na rub propasti.

0,6 posto

ojačala je jučer prijepodne vrijednost funte prema euru

Međutim, od tada se od Sunaka nije čulo ništa novo što bi činio kao premijer. Kako piše Bloomberg, kad se ispuše početni optimizam zbog dolaska novog premijera, pažnja investitora vjerojatno će se vratiti na sumorne britanske ekonomske pokazatelje. Stopa inflacije najveća je u posljednjih 40 godina, cijena novca je sve viša, raspoloženje potrošača je na niskim razinama, a pred vratima je ozbiljna recesija.

Komentirajte prvi

New Report

Close