Burza i brokeri odahnuli nakon izmjena oporezivanja

Autor: Tomislav Pili , 20. prosinac 2015. u 11:32
Predsjednica Uprave Ivana Gažić ne očekuje da će porez umanjiti likvidnost/Igor Kralj/PIXSELL

Porez neće trebati platiti u roku od osam dana, već jednom godišnje, a osnovica će biti razlika dobiti i gubitka.

Kao što je prijašnji prijedlog o oporezivanju kapitalne dobiti dočekan na nož, tako je izmijenjen prijedlog financijska zajednica popratila s ovacijama.

Vlada je uvažila glavni prigovor, a to je da se porez od 12 posto na dobitke iz trgovanja dionicama ili udjelima u investicijskim fondovima mora platiti u roku osam dana. Da je takvo rješenje vrlo nepraktično, priznala je i Vlada priopćivši kako takvo rješenje od malih ulagača iziskuje dodatni napor i povećano administriranje. Vladinom Uredbom brisana je odredba o 8-dnevnom roku, a umjesto toga porez po stopi od 12 posto plaćat će se na godišnjoj razini, odnosno, kako predviđa Uredba, "do 31. siječnja tekuće godine za sve kapitalne dobitke ostvarene u prethodnoj godini umanjene za ostvarene kapitalne gubitke".

 

Kurtović

Ako je netko i prije bio voljan trgovati na burzi, ovaj ga porez neće obeshrabriti

Jednostavnije rečeno, porezna osnovica biti će razlika između kapitalnog dobitka i gubitka. Na Zagrebačkoj burzi "vrlo su zadovoljni" što je Ministarstvo financija uspjelo pronaći rješenje vezano uz način primjene poreza na kapitalnu dobit. "Porez na kapitalnu dobit je uobičajen u svijetu i ne očekujemo da će primjena utjecati na likvidnost", izjavila je predsjednica Uprave Ivana Gažić. Zadovoljni su i u brokerskoj zajednici.

Predsjednik Uprave Interkapital vrijednosnih papira, Ivan Kurtović, istaknuo je kako je odredba o 8-dnevnom roku bila nepraktična, posebno prema ulagačima koji češće trguju. "Odlukom da se porez plaća jednom godišnje stvar je mnogo više pojednostavljena. To će sada biti još samo jedna stavka u poreznoj prijavi koju mnogi građani uobičajeno predaju Poreznoj upravi. Ako je netko i prije bio voljan trgovati, ovaj ga porez neće obeshrabriti", ocjenjuje Kurtović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close