Branson prvi na burzu stavio tvrtku za svemirske letove

Autor: Poslovni dnevnik , 28. listopad 2019. u 22:00
Richard Branson označio je početak trgovanja/REUTERS

Analitičari ističu kako tvrtka izlazi na burzu u osjetljivom trenutku, nakon što su Uber i Lyft prošli ‘bosi po trnju’.

Britanski poduzetnik sir Richard Branson još je jednom pomaknuo granice – prvi put u povijesti burzi uvrstio je kompaniju koja se bavi komercijalnim svemirskim letovima.

U ponedjeljak se na Njujorškoj burzi počelo trgovati dionicama Virgin Galactica čime je završen proces dokapitalizacije vrijedan 800 milijuna dolara. Kao što je sada trend među tehnološkim kompanijama, uvrštenje na burzu provedeno je prodajom postojećih dionica, a ne izdavanjem novih. Uvrštenje dionica na burzu ključni je trenutak u Bransonovoj namjeri da zarađuje na turističkim letovima u svemir koji će zbog cijene u početku biti dostupni samo onima dubljega džepa.

Kompanija je objavila kako je do sada privukla 600 klijenata koji su spremni platiti 250.000 dolara za put u orbitu. Među njima je holivudska zvijezda Leonardo DiCaprio te pjevač Justin Bieber. Virgin Galactic do sada još nije lansirao komercijalni let, a kompanija očekuje da će do iduće godine biti gubitaš, unatoč prihodima od 31 milijun dolara.

Prva dobit trebala bi se pojaviti 2021. kada će se od 115 planiranih letova uprihoditi 210 milijuna dolara. Analitičari ističu kako Virgin Galactic izlazi na burzu u osjetljivom trenutku, nakon što su zvučna uvrštenja poput Ubera i Lyfta prošla "bosa po trnju". Podsjetimo, Uber je na burzi od svibnja, a do sada je izgubio trećinu vrijednosti dok je njegov manji rival na burzu izašao u ožujku i za sada bilježi 40 posto minusa.

Bransonova tvrtka pokušava poslati čovjeka u svemir od 2009. godine, ali se do sada suočila s nizom problema, uključujući i smrt testnog pilota 2014. godine. Međutim, u prosincu prošle godine kompanija je uspjela obaviti testni let dosegnuvši rub svemira čime je u prednosti u odnosu na konkurente SpaceX i Blue Origin. 

Komentirajte prvi

New Report

Close