Blagi rast burzi u očekivanju odluke Feda

Autor: Poslovni dnevnik , 01. veljača 2023. u 22:00
Njemački indeks DAX poslijepodne je bio u plusu 0,3 posto/Reuters

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 15 sati u plusu 0,3 posto.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago porasle, no trguje se oprezno uoči odluke američke središnje banke o kamatnim stopama.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 15 sati u plusu 0,3 posto. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,2 posto, na 7787 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,5 posto, na 15.200 bodova, a pariški CAC 0,3 posto, na 7094 boda.

I na azijskim su burzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je ujutro u plusu 0,6 posto, nakon što je dan ranije pao 1,2 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 0,6 posto.

Azijske burze prate rast Wall Streeta, ali usporenijim tempom. U utorak je, naime, na najvećoj svjetskoj burzi Dow Jones porastao je 1,1 posto, dok je S&P 500 skočio 1,5, a Nasdaq indeks 1,7 posto.

Tako su indeksi nadoknadili sve gubitke od prethodnog dana, što se ponajviše zahvaljuje podatku da su troškovi rada u posljednjem lanjskom tromjesečju u SAD-u porasli po najnižoj stopi u godinu dana jer je usporen rast plaća.

To je podržalo tezu da će čelnici Feda na jučerašnjoj, prvoj sjednici u ovoj godini kamate povećati za samo 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kao na posljednjoj lanjskoj sjednici.

Odluke Feda do zaključenja broja nisu bile poznate. Ulagači se nadaju da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi manje od 5 posto, premda je većina čelnika Feda poručila da će trebati povećati kamate iznad razine od 5 posto kako bi se suzbila inflacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close