Blagdanska potrošnja digla cijene američkih dionica

Autor: Poslovni dnevnik , 27. studeni 2018. u 22:01
Uspon dionica predvodio je skok vrijednosti Amazona preko pet posto/REUTERS

Ulagače su ohrabrili prvi dobri podaci o osobnoj potrošnji nakon ‘Crnog petka’ i ‘Cyber ponedjeljka’.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi snažno porasli, nadoknadivši dio gubitaka od prošloga tjedna, jer se ulagači nadaju jačanju blagdanske potrošnje, što bi trebalo pozitivno utjecati na dionice u trgovačkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 354 boda ili 1,46 posto, na 24.640 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,55 posto, na 2673 boda, a Nasdaq indeks 2,06 posto, na 7081 bod. Nakon što su prošloga tjedna ti indeksi potonuli više od 3,5 posto, u ponedjeljak su nadoknadili dio gubitaka. Najviše su, u prosjeku 3,1 posto, porasle cijene dionica u trgovačkom sektoru, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene Amazona za 5,3 posto, jer se ulagači nadaju snažnom rastu potrošnje za vrijeme "Cyber ponedjeljka", danu velikih popusta u internetskoj kupnji.

 

3,1 posto

ojačale su cijene dionica trgovačkog sektora

Prema procjenama, potrošnja bi na taj dan u SAD-u trebala dosegnuti rekordnih 7,8 milijardi dolara. "Crni petak" i "Cyber ponedjeljak" označavaju početak potrošnje uoči božićnih blagdana, a nakon dobrih prvih rezultata ulagači se nadaju jačanju potrošnje.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica porasle, a predvodio je, uz trgovački, i tehnološki sektor. Taj je sektor godinama predvodio po rastu cijena na tržištu, no posljednjih je tjedana pod pritiskom jer ulagači nisu uvjereni da te kompanije mogu i ubuduće rasti tako brzo kao posljednjih godina. Nakon oštrog pada prošloga tjedna, u ponedjeljak je tehnološki sektor skočio 2,3 posto.

Snažno su, u prosjeku 1,7 posto, porasle i cijene dionica u energetskom sektoru jer su se cijene nafte ponešto oporavile nakon što su prošloga tjedna potonule više od 10 posto. Zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za energentima, od početka listopada cijene su nafte pale oko 30 posto i zaronile na najniže razine u više od godinu dana. U ponedjeljak su, pak, cijene nafte porasle gotovo tri posto, što je podržalo rast cijena dionica u energetskom sektoru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close