Bernanke podupro europska tržišta dionica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. veljača 2013. u 16:30
Ben Bernanke (Epa)

Ulagači su danas pozorno pratili i talijansku aukciju obveznica, na kojoj su se prinosi na 10-godišnje obveznice popeli više od pola postotnog boda, obnovivši strahove za budućnost eurozone.

 Europske dionice stablizirale su se u srijedu nakon oštrog pada dan ranije budući da su se ulagači usredotočili na govor predsjednika američke središnje banke Bena Bernankea u Kongresu i njegovu obranu aktualnih mjera potpore gospodarstvu.

Londonski FTSE porastao je 0,04 posto na 6.272 boda, frankfurtski DAX za 0,02 posto na 7.598 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,62 posto i iznosio je 3.644 boda. Predsjednik Feda Ben Bernanke odlučno je u utorak u Kongresu branio program poticaja za gospodarstvo, što je prigušilo strah ulagača da bi banka mogla ukinuti program kupnje imovine i prije no što se očekivalo. Njegov je istup podupro tržišta dionica širom svijeta.

Ulagači su danas pozorno pratili i talijansku aukciju obveznica, na kojoj su se prinosi na 10-godišnje obveznice popeli više od pola postotnog boda, obnovivši strahove za budućnost eurozone. "U osnovi, može se reći da će Italija iduća dva do tri mjeseca biti bez vlade, što je potaknulo ulagače na oprez pa su zazirali od rizika", zaključio je Michael Hewson iz CMC Marketsa. Među pojedinačnim dobitnicima danas se na tržištu isticao francuski građevinski i medijski konglomerat Bouygues, čija je dionica dobila na vrijednosti 8,3 posto nakon što je izvijestio o 3-postotnom rastu godišnjih prinosa, potvrdivši najavljenu dividendu.

Dionica EADS-a skočila je 6,4 posto nakon što je za ovu godinu prognozirao veću dobit temeljem neočekivano dobrog rezultata u 2012. i smanjenih troškova. Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,27 posto, na 11.253 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close