Bernanke podržao i europske burze

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. veljača 2013. u 10:43
Ben Bernanke / EPA

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,3 i 0,5 posto.

Zahvaljujući predsjedniku Feda Benu Bernankeu, koji je čvrsto stao u obranu poticajnih monetarnih mjera američke središnje banke, na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih oštrih gubitaka. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,3 posto, na 1.153 boda, nakon što je jučer potonuo 1,4 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,3 i 0,5 posto. Nakon jučerašnjeg oštrog pada cijena dionica, zbog zabrinjavajućeg ishoda talijanskih parlamentarnih izbora, jutros su se tržišta ponešto oporavila jer ulagači vjeruju da će američka središnja banka nastaviti voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku.

Jučer je, naime, predsjednik Feda Bernanke čvrsto branio program središnje banke za kupnju državnih i hipotekarnih obveznica, koji već godinama podržava tržišta kapitala. Ipak, jutros se trguje oprezno jer se ulagači plaše da bi podijeljenost talijanskog parlamenta mogla otežati provedbu reformi i tako produbiti dužničku krizu u trećem po veličini gospodarstvu eurozone. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 1,3 posto, na 11.253 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close