Azijske dionice našle se na udaru oštre rasprodaje

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2022. u 22:00
Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo je 2 posto/Reuters

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 1,9 posto, pa je skliznuo na najnižu razinu od travnja 2020. godine.

Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu oštro pale jer se ulagači plaše da će rast troškova zaduživanja izazvati globalnu recesiju, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula novu najvišu razinu u 20 godina.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 1,9 posto, pa je skliznuo na najnižu razinu od travnja 2020. godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,7 i 2,8 posto.

Azijske ulagače zabrinjava rast troškova zaduživanja, s obzirom da središnje banke u svijetu podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

Tako su, primjerice, prinosi na američke 10-godišnje državne obveznice premašili 4 posto, po prvi put od 2010. godine.

“Sada je jasno da će središnje banke razvijenih zemalja zaoštriti monetarnu politiku na tako agresivan način kakav se ne pamti barem 30 godina.

I dok je to nužno kako bi se suzbila inflacija, to će znatno koštati gospodarstvo. Iduće godine očekujemo globalnu recesiju”, kaže Jennifer McKeown, direktorica u tvrtki Capital Economics.

Prošloga je tjedna američka središnja banka Fed već treći put u nizu povećala kamate za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3,25 posto, što je njihova najviša razina od 2008. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close