Azijske dionice na najnižoj razini u 11 tjedana

Autor: Poslovni dnevnik , 16. kolovoz 2023. u 22:00
Foto: REUTERS

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica jučer je bio u minusu 1,1 posto, dotaknuvši najnižu razinu od 1. lipnja.

Na azijskim tržištima kapitala cijene dionica u srijedu su pale na najnižu razinu u proteklih 11 tjedana, jer investitore brinu loši kineski pokazatelji i izostanak značajnih gospodarskih poticaja u tom drugom najvećem svjetskom gospodarstvu. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica jučer je bio u minusu 1,1 posto, dotaknuvši najnižu razinu od 1. lipnja.

Istodobno, japanski Nikkei pao je 1,3 posto, na najnižu razinu od 12. srpnja. Znatno je pao i australski burzovni indeks, za gotovo 1,5 posto, a južnokorejski za 1,7 posto. U minusu su i kineske burze.

Kina je u srijedu izvijestila o padu cijena novih kuća u srpnju za 0,2 posto na mjesečnoj razini, što je prvi takav pad u ovoj godini, a to je izazvalo zabrinutosti da podrška kineske vlade prezaduženom nekretninskom sektoru, koji čini otprilike četvrtinu gospodarske aktivnosti te zemlje, ne daje rezultaate.

Dan ranije podaci su pokazali i pad investicija u tom sektoru već 17. mjesec zaredom. Investitori su sve zabrinutiji i zbog toga što je najveći kineski upravitelj imovinom bogatih pojedinaca, Zhongrong International Trust, propustio nekoliko isplata po dospjelim dužničkim instrumentima, a ta kompanija ima značajnu izloženost posustalom nekretninskom sektoru.

“Raspoloženje investitora prema Kini prilično je loše”, ocijenio je Redmond Wong, strateg pri Saxo Marketsu te dodao da ga najviše brine mjesečni pad prometa u maloprodaji u toj zemlji te slabljenje investicija u infrastrukturu, jer to sugerira nedostatak financiranja od strane lokalnih vlasti. Azijske burze bile su i pod pritiskom loše izvedbe Wall Streeta, gdje je nastavljen pad indeksa i drugi dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close