Azijske dionice dosegle najvišu razinu u četiri mjeseca

Autor: Poslovni dnevnik , 05. srpanj 2020. u 21:59
Azijske ulagače ohrabrili su dobri makroekonomski podaci iz SAD-a/REUTERS

Azijske ulagače ohrabrio je rast cijena dionica na Wall Streetu u četvrtak, nakon boljih nego što se očekivalo podataka o zapošljavanju u SAD-u.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica dosegnule najviše razine u četiri mjeseca jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo podaci iz američkog i kineskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u plusu 0,5 posto, pa je dosegnuo najvišu razinu od kraja veljače.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,1 i 1,1 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je rast cijena dionica na Wall Streetu u četvrtak, nakon boljih nego što se očekivalo podataka o zapošljavanju u SAD-u. U lipnju je broj zaposlenih porastao za rekordnih 4,8 milijuna, oko 1,8 milijuna više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Pritom je stopa nezaposlenosti pala s 13,3 na 11,1 posto. Unatoč rekordnom rastu zaposlenosti dva mjeseca zaredom, američko tržište rada samo se djelomice oporavilo, s obzirom da je u ožujku i travnju zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa bez posla ostalo oko 22 milijuna ljudi.

Podršku tržištima pružio je i podatak o najbržem rastu aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru u više od 10 godina jer je nakon popuštanja restriktivnih mjera ojačala potražnja.

„Oporavak kineske domaće potražnje ubrzava, no inozemna je potražnja i dalje slaba. Stoga se ulagači usmjeruju na sektore orijentirane na domaću potražnju”, kaže Wang Shenshen, strateg u tvrtki Mizuho Securities.

Komentirajte prvi

New Report

Close