Azijske burze pale, pad kineskih indeksa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. kolovoz 2015. u 08:19
Foto: Thinkstock

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale jer ulagače zabrinjavaju slabi gospodarski pokazatelji i pad kineskih burzovnih indeksa.Azijske burze pale, dolar stabilan.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale jer ulagače zabrinjavaju slabi gospodarski pokazatelji i pad kineskih burzovnih indeksa.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Australiji.

Međutim, burzovni indeksi u Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu pali su između 0,1 i 0,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,7 posto.

Prošloga je tjedna taj indeks potonuo 2,6 posto jer je neočekivana devalvacija kineskog juana uznemirila ulagače i otvorila pitanje snage drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

U jednom trenutku kineski juan pao je prošloga tjedna prema dolaru 4 posto, no od kraja prošloga tjedna kineska središnja banka drži tečaj stabilnim. Jutros ga je čak blago i ojačala.

Loše na tržišta utječu i slabi makroekonomski pokazatelji. Jutros je objavljeno da je japanski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju pao za 0,4 posto u odnosu na prethodni kvartal i 1,6 posto na godišnjoj razini.

Ipak, tokijski Nikkei indeks blago je porastao jer je pad gospodarstva nešto blaži nego što su analitičari očekivali i jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama japanske središnje banke, ako se slabost gospodarstva nastavi i u tekućem tromjesečju.

"Kako zabrinutosti u vezi kineskog juana jenjavaju i kako bi dolar mogao ojačati, s obzirom da se očekuje povećanje kamata Feda u rujnu, Nikkei bi mogao nadoknaditi prošlotjedne gubitke", kaže Angus Nicholson, analitičar u IG.

A na valutnim tržištima vlada oprez, nakon prošlotjednog burnog trgovanja izazvanog devalvacijom juana.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara kreće se jutros oko 124,35 jena, kao i u petak navečer.

U odnosu, pak, na europsku valutu, dolar je ojačao blagih 0,2 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,1090 dolara.

A cijene su nafte i dalje pod pritiskom, nakon što je prošloga tjedna neočekivana devalvacija juana izazvala zabrinutosti o mogućem utjecaju tog poteza na potražnju za sirovinama.

Jutros je cijena nafte na američkom tržištu pala 1,4 posto, na 41,91 dolar po barelu, nedaleko najniže razine u šest godina od 41,35 dolara, na koju je skliznula u petak.

Komentirajte prvi

New Report

Close