Ulagačka euforija: Najveći izlazak na burzu u 2023. traži oprez

Autor: Tomislav Pili , 13. rujan 2023. u 07:00
Upis dionica završava danas, a vjerojatno će konačna cijena u IPO-u biti u gornjem rasponu/Reuters

Britanski dizajner procesora namjerava u New Yorku prikupiti pet milijardi dolara.

Mali ulagači, osokoljeni ovogodišnjim skokom od 200 posto dionice američke Nvidije na krilima očekivanog uspona umjetne inteligencije, trebali bi biti nešto oprezniji prilikom izlaska na Njujoršku burzu britanske kompanije Arm.

Kako navode inozemni mediji, Arm priprema vjerojatno najznačajniju početnu javnu ponudu dionica (IPO) u ovoj godini, namjeravajući prikupiti pet milijardi dolara.

Time bi kompanija bila vrednovana na 50 milijardi dolara. U tom bi slučaju Arm bio najvrednija kompanija koja je izašla na burzu u New Yorku od 2021. i uvrštenja proizvođača električnih automobila Rivian.

Popriličan minus

Prinos u 10 najvećih IPO-a u zadnje tri godine - u odnosu na zaključnu cijenu prvog dana trgovanja - u prosjeku je negativan, za 47 posto.

Drugačije kompanije
Prema navodima Reutersa, potražnja investitora je tolika da će Arm vjerojatno odrediti konačnu cijenu dionica u gornjem dijelu raspona postavljenom od 47 do 51 dolar za dionicu, a možda i iznad tog raspona.

Podsjetimo, upis dionica završava danas. Iako kompanija u prospektu koji prati izdavanje dionica tvrdi da će igrati središnju ulogu u transformaciji računalstva prema umjetnoj inteligenciji, financijski analitičari upozoravaju kako se ipak radi o različitoj kompaniji od Nvidije i teško da će kratkoročno profitirati od benefita umjetne inteligencije.

Kao što je poznato, sustavi umjetne inteligencije, poput globalno poznatog ChatGPT-a, obrađuju goleme količine podataka u vrlo kratkom vremenu. Da bi to mogli, potrebna im je golema računalna snaga.

Nvidia je najpoznatija po svojim grafičkim procesorima koji se koriste u podatkovnim centrima za sustave umjetne inteligencije. Golemi skok potražnje rezultirao je Nvidijim prihodima od 13,5 milijardi dolara u drugom fiskalnom tromjesečju, dvostruko višim nego godinu ranije.

Lošiji od tržišta
S druge strane, Arm je kompanija koja projektira procesore. Te “nacrte” drugi proizvođači procesora koriste u dizajnu svojih čipova. Procesori nastali na temelju Armovih nacrta nalaze se u 99 posto svih pametnih telefona u svijetu, uključujući i one od vodećih proizvođača, poput Applea.

Međutim, procesori te vrste često se koriste za pokretanje sustava umjetne inteligencije, ali ne uvijek. Armu glavnina prihoda dolazi od licenci i rojaliteta za svoje nacrte. Više od polovice tih prihoda dolazi iz segmenta pametnih telefona i potrošačke elektronike. Za sada, veliki rast prihoda iz segmenta umjetne inteligencije još nije vidljiv.

Mali ulagači trebali bi biti oprezni i zbog još jedne činjenice, koja se doduše u Armovom slučaju ne treba nužno obistiniti. Naime, statistika LSEG-a kazuje da je prinos u 10 najvećih IPO-a u zadnje tri godine – u odnosu na zaključnu cijenu prvog dana trgovanja – u prosjeku negativan, i to za popriličnih 47 posto.

Investitori koji su kupili po najvišoj cijeni tijekom prvog dana trgovanja prošli su još gore, s prosječnim minusom od 53 posto. Zanimljivo, u gubitku su i investitori – većinom institucionalni – koji su upisivali dionice tijekom IPO-a.

Oni bilježe prosječni gubitak od 18 posto. Za ilustraciju, indeks S&P 500 u prosjeku je ostvario 13 posto rasta za svaki od tih IPO-a. Samo dvije dionice iz tih 10 IPO-a za sada su investitorima uspjeli isporučiti pozitivni rezultat. To je Airbnb s prinosom od 111 posto u odnosu na IPO cijenu te softverska kompanija Snowflake čija je cijena viša za trećinu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close