Analitičari očekuju stagnaciju Crobexa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2013. u 11:54
Ilustracija

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Na Zagrebačkoj bi burzi današnje trgovanje moglo biti mirnije, nakon jučerašnjeg znatnog pada Crobexa, no veće pomake cijena i povećanje likvidnosti teško je očekivati prije početka sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija, koja bi ulagačima trebala dati nove smjernice.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je potonuo 0,98 posto, na 1.955 bodova, a Crobex10 0,54 posto, na 1.090 bodova. Pritom su oba indeksa zaronila na najniže razine od kraja veljače.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 8,4 milijuna kuna, što je 1,4 milijuna više nego dan prije.

Gotovo trećina prometa ostvarena je dionicom HT-a, čija je cijena ojačala 0,47 posto, na 214 kuna.

Znatnije se trgovalo i dionicom Ine, kojom je ostvareno 1,5 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 1,9 posto, na 4.300 kuna.

Veći gubitnik bila je dionica Končar Elektroindustrije, s padom cijene za 3,1 posto, unatoč najavi dividende od 12 kuna po dionici, što predstavlja prinos od 1,7 posto na trenutnu tržišnu cijenu.

Od sektorskih indeksa, najveći pad je zabilježio

Crobextransport, za 2,5 posto, zbog pada cijena dionica brodara. Jedino je CROBEXturist porastao, za 0,5 posto.

„Na domaćem tržištu zavladalo je negativno raspoloženje zbog nedostatka poticajnih vijesti. Investitori su prilično oprezni, a zbog relativno niske likvidnosti, cijene dionica ranjive su na loše vijesti iz inozemstva, dok na pozitivne gotovo da i nema reakcije. Teško da možemo očekivati značajnije pomake cijena i veću likvidnosti na burzi prije početka objave financijskih izvješća koji bi ipak mogli unijeti malo živosti na burzu“, kaže Mirko Matić, broker u Centar banci.

Od važnijih vijesti, Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je jučer procjene za hrvatsko gospodarstvo.

Ove će se godine hrvatsko gospodarstvo smanjiti za 0,2 posto, procjenjuju u MMF-u, izmijenivši time jesenju prognozu u kojoj su očekivali rast za 1 posto. Oporavak očekuju u 2014., kada očekuju rast aktivnosti za 1,5 posto.

„Iako smanjenje procjene rasta BDP-a daje negativan ton zbivanjima na tržištu kapitala, ne očekujem da će najnovija prognoza MMF-a značajnije utjecati na cijene dionica. Naime, investitorima su otprije poznate projekcije HNB-a i domaćih makroekonomista. Prema tome, nove procjene MMF-a samo su potvrda onoga što smo već i ranije znali, odnosno da će ove godine gospodarstvo teško ostvariti rast, a takve su procjene već donekle uračunate u cijene dionica“, ističe Matić.

Od vijesti koje bi mogle privući pozornost investitora Matić ističe interes Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) za sudjelovanje za privatizaciju kompanija iz državnog portfelja.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku i Mađarsku Zsuzsanna Hargitai izjavila je jučer da je ta banka zainteresirana za sudjelovanje u privatizaciji Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, o čemu već neko vrijeme kontaktira s potencijalnim strateškim partnerima.

A na inozemnim se burzama, nakon oštrih korekcija, cijene dionica oporavljaju. Tako su na Wall Streetu u utorak burzovni indeksi nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, jer su ulagače ohrabrili dobri poslovni rezultati nekoliko kompanija i stabilizacija cijena sirovina.

Dow Jones indeks porastao je 1,08 posto, dok je S&P 500 skočio 1,43, a Nasdaq indeks 1,50 posto.

I na većini azijskih te europskih burzi cijene su dionica jutros porasle, nakon oštrog pada prethodnih dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close