Američki burzovni indeksi na korak od siječanjskog rekorda

Autor: Poslovni dnevnik , 07. kolovoz 2018. u 22:00
Raspoloženje investitora izraženo VIX indeksom najbolje je od siječnja/FOTOLIA

S&P 500 i Nasdaq porasli na početku trgovanja i došli na manje od jedan posto od najviše vrijednosti.

Američki burzovni indeksi porasli su u utorak na otvaranju trgovanja i tako došli nadomak rekordnim vrijednostima s početka godine.

Otvaranjem trgovanja na Wall Streetu indeks S&P 500 ojačao je dodatnih 0,35 posto na 2850 bodova i tako se našao tek pola posto udaljen od rekordnih 2872 boda dosegnutih 26. siječnja. Nadomak usponu na novi vrhunac našao se i tehnološki Nasdaq koji je jučer na početku trgovanja ojačao 0,6 posto na 7859 bodova dok je najslabiji rast od 0,2 posto bilježio Dow Jones. Međutim, tom indeksu za dohvatanje rekordne vrijednosti treba još povelikih četiri posto.

Da su ulagači na američkom tržištu spremni "pogurati" indekse na nove rekordne razine sugerira i podatak da je "indeks straha" VIX koji se smatra mjerilom raspoloženja investitora pao na 11,02 boda što je najniža razina od siječnja. Poticaj dionicama za sada pružaju odlična poslovna izvješća američkih kompanija. Od 413 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile poslovna izvješća, njih 79 posto ostvarilo je veće zarade nego što se očekivalo.

 

79 posto

kompanija iz sastava S&P-a 500 objavilo je bolje rezultate od očekivanja

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle više od 23 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto. Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u početkom godine.

"Na tržištu i dalje vlada pozitivno raspoloženje zahvaljujući snažnoj sezoni zarada kompanija. To je danas dalo značajnu pozitivnu snagu tržištu", kaže Kristina Hooper, analitičarka u tvrtki Invesco. Zahvaljujući tome, trgovinske napetosti između SAD-a i Kine pale su u drugi plan, premda ne popuštaju. Podsjetimo, Peking je u petak objavio listu više od 5200 američkih proizvoda u vrijednosti od 60 milijardi dolara na koje kani uvesti carine od 5 do 25 posto.

To je bio odgovor Kine na nedavne poruke Washingtona da planira uvođenje 25-postotnih, a ne 10-postotnih carina, kako je prijetio prije, na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 200 milijardi dolara. Stoga američki financijski analitičari smatraju da će se nakon završetka sezone objave izvješća fokus investitora opet premjestiti na trgovinske odnose dva najveća svjetska gospodarstva. "Poslovni rezultati kompanija su snažni, no kako se sezona objava rezultata bliži kraju, ulagači će u idućem razdoblju više reagirati na druge vijesti, među ostalim, iz područja geopolitike", kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki Cresset Wealth Advisors. 

Komentirajte prvi

New Report

Close