Američke sankcije kineskoj vladi snizile cijene dionica

Autor: Tomislav Pili , 09. listopad 2019. u 22:00
Još donedavno ulagači su se nadali napretku u pregovorima/REUTERS

Azijske ulagače pokolebao je rast tenzija zbog čega je u u utorak na Wall Streetu indeks S&P 500 pao 1,5%.

Još jedna eskalacija trgovinskih tenzija između Amerike i Kine uvođenjem ograničenja na vize kineskim dužnosnicima povezanih s progonom ujgurske manjine dovela je do pada vrijednosti kineskih dionica.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0,4 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 0,8 posto. Jedino je ojačao indeks Šangajske burze, za 0,4 posto.

Proširena crna lista 
Azijske ulagače pokolebao je rast tenzija između SAD-a i Kine, zbog čega je u utorak na Wall Streetu S&P 500 indeks potonuo više od 1,5 posto. Još nedavno ulagači su se nadali napretku u pregovorima koji će se 10. i 11. listopada održati u Washingtonu. No, posljednjih dana tenzije ponovno rastu. Američka vlada proširila je u utorak "crnu listu" kineskih kompanija koje ne mogu kupovati komponente američkih proizvođača bez posebne dozvole američke vlade, a na tu su listu uvršteni neki od vodećih kineskih tehnoloških startupova.

 

0,8 posto

oslabio je u srijedu indeks burze u Hong Kongu

Uz to, Washington je uveo vizne restrikcije za dužnosnike kineske vlade i Komunističke partije koje smatra odgovornim za zlostavljanje muslimanske manjine u provinciji Xinjing. Agencija Bloomberg objavila je, pak, da Washington nastavlja s naporima usmjerenima na ograničavanje odljeva kapitala u Kinu, dok South China Morning Post piše kako je Kina smanjila očekivanja uoči pregovora u Washingtonu. Trgovinski sukob između SAD-a i Kine traje već više od godinu dana, pri čemu su obje strane povećale carine, što je negativno utjecalo na međunarodno trgovanje i izazvalo usporavanje rasta oba gospodarstva.

Gube povjerenje 
"Sukobu između SAD-a i Kine ne nazire se kraj. Gubimo povjerenje u američko gospodarstvo, a tržišta dionica i dalje pokušavaju u cijene uračunati usporavanje rasta globalnog gospodarstva", kaže Kiyoshi Ishigane, direktor u tvrtki Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management.

Podršku tržištima pruža, pak, nada ulagača da će ovoga mjeseca američka središnja banka, po treći put ove godine, smanjiti kamatne stope za daljnjih 0,25 postotnih bodova kako bi potaknula rast gospodarstva. U utorak je predsjednik američke središnje banke  Jerome Powell signalizirao da je ta institucija otvorena za daljnje smanjenje kamatnih stopa i druge mjere za poticanje gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close