Američka burza priprema se za pad cijena dionica, a nije do korone

Autor: Tomislav Pili , 04. srpanj 2020. u 11:12
Foto: Reuters

Unatoč velikom padu cijena dionica tijekom ožujka potaknutog izbijanjem pandemije, indeks S&P 500 u plusu je 37 posto od kada je Trump preuzeo dužnost početkom 2017. godine.

Kako demokratski kandidat za predsjednika SAD-a Joe Biden povećava svoje vodstvo u anketama u odnosu na Donalda Trumpa, tako se investitori na Wall Streetu pripremaju za veliku kolebljivost financijskih tržišta.

Naime, tržište očekuju pomak indeksa na dan objave izbornih rezultata oko 5,5 posto, za razliku od prosječnih 2,9 posto u protekla tri izborna ciklusa.

Nesnalaženje tijekom epidemije

Kako prenosi Reuters, posljednja anketa Reuters/Ipsos pokazala je da Bidenova prednost iznosi 8 postotnih bodova u odnosu na sadašnjeg stanara Bijele kuće.

Padu Trumpove popularnosti kumovalo je nesnalaženje tijekom epidemije koronavirusa, ocjenjuju tamošnji politički analitičari. Bidenova pobjeda 4. studenog – kao i moguće demokratsko osvajanje većine u oba doma američkog Kongresa – vjerojatno bi donijela ukidanje Trumpovih politika koje se tiču korporativnog svijeta, poput nižeg poreznog i regulatornog opterećenja.

Naime, ako je suditi po kretanju burzovnih indeksa, Wall Street nema ništa protiv sadašnjeg predsjednika.

37

posto ojačao je indeks S&P 500 od kada je Donald Trump preuzeo dužnost predsjednika početkom 2017.

Unatoč velikom padu cijena dionica tijekom ožujka potaknutog izbijanjem pandemije, indeks S&P 500 u plusu je 37 posto od kada je Trump preuzeo dužnost početkom 2017. godine.

Ipak, valja podsjetiti da je tijekom prvog mandata Baracka Obame indeks ojačao 85 posto, a u vrijeme Billa Clintona 79 posto. Prema procjenama analitičara investicijske tvrtke Amundi Pioneer Asset Management, Bidenova administracija mogla bi porez na dobit povećati na 28 posto, čime bi u vodu pala polovica smanjenja koju je krajem 2017. uveo Trump i Kongres pod vodstvom republikanaca.

Pad zarade za 20 dolara

U tom slučaju, zarada po dionici kompanija iz sastava S&P-a 500 mogla bi pasti ugrubo za 20 dolara što će navesti investitore na prodaju dionica, a oslabit će i dolar, vjeruje analitičar Paresh Upadhyaya.

Arthur Laffer, portfelj menadžer u tvrtki Laffer Tengler Investments, izjavio je kako je prošloga tjedna smanjio izloženost dolaru jer smatra da bi Bidenova pobjeda rezultirala sporijim ekonomskim rastom i rastućim pritiskom na američku valutu. Valja naglasiti kako je Lafferov otac savjetovao Trumpa o ekonomskim pitanjima.

Da Lafferovo stajalište o dolaru dijele i ostali sudionici tržišta pokazuje i podatak da su ulaganja koja će donijeti zaradu u slučaju slabljenja dolara dosegla najvišu razinu u dvije godine.

Promjene u regulativi koje bi donijela eventualna Bidenova administracija nepovoljno bi djelovala na dionice energetskog i financijskog sektora, stoji u bilješci klijentima analitičara UBS Global Wealth Managementa. Valja naglasiti kako je BlackRock Investment Institute nedavno smanjio svoja očekivanja za američke dionice na neutralni status zbog zabrinutosti efektima fiskalnih poticaja i nesigurnošću oko predsjedničkih izbora.

Komentirajte prvi

New Report

Close