AI stiže na Zagrebačku burzu, hoće li biti mamac za povratak malih ulagača?

Autor: Ana Roksandić , 21. prosinac 2023. u 07:00
Ugovor su potpisali Ivana Gažić (ZSE), Kristijan Cinotti (Mazars) i Slađana Krpić (Poslovna inteligencija)/PD

Započeo projekt automatiziranog vrednovanja tvrtki koji bi trebao zaživjeti do kraja 2024.

Umjetna inteligencija već se naveliko koristi u brojnim industrijama, a uskoro stiže i na Zagrebačku burzu. U srijedu je potpisan ugovor za početak rada na naprednom rješenju za automatizirano vrednovanje tvrtki temeljenog na strojnom učenju: ‘Artificial Intelligence Research Project’ koji bi mogao pomoći većem povratku malih ulagača na burzu.

“Primijetili smo, i u drugim državama i u Hrvatskoj, da je često slučaj da puno kompanija koje su na burzi nemaju svoje istraživanje tržišta. Nemaju analitičare koji ih prate, a razlog za to je što je to skupo i kompleksno, stoga smo smatrali da bi bilo dobro iskoristiti tehnologiju tako da sve kompanije na Zagrebačkoj burzi mogu imati svoje istraživanje tržišta, a tu nam tehnologija i umjetna inteligencija mogu puno pomoći’’, izjavila je Gažić.

Analitičko praćenje

Izostanak analitičkog praćenja ulagateljima otežava donošenje investicijskih odluka, a dostupnost takvih analiza je i doprinos transparentnosti tržišta.

U dvije faze
Upravo izostanak analitičkog praćenja ulagateljima otežava donošenje investicijskih odluka, a dostupnost takvih analiza ujedno znači i doprinos transparentnosti tržišta. U prvoj fazi razvoja rješenje će omogućiti pripremu automatiziranih izvješća o procjeni vrijednosti dionica za uvrštena društva, dok plan za drugu fazu uključuje povezivanje s AI tehnologijom.

Ideja je omogućiti automatizaciju i ubrzati ‘what if’ analize, što bi samim tim pridonijelo djelotvornosti istraživanja vrijednosti društava. Ugovor su potpisali Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Kristijan Cinotti, partner konzultantskog društva Mazars i Slađana Krpić, članica Uprave Poslovne inteligencije.

EBRD je financirao projekt, uz podršku Taiwan Business EBRD Technical Cooperation fonda, a očekuje se velik interes u Hrvatskoj i regiji. Gažić naglašava kako je natječaj raspisan uz podršku EBRD-a i odabrane su domaće kompanije koje se bave tim poslom.

Manje grešaka
“Nadamo se da ćemo do kraja iduće godine imati prve izvještaje koji će u potpunosti biti generirani uz pomoć tehnologije umjetne inteligencije i koristiti investitorima da donose odluke o investiranju’’, najavljuje Gažić.

Glavni cilj je omogućiti pristup procjeni vrijednosti svim dionicama, a korist će se ogledati kroz povećanu dostupnost istraživanja, značajno smanjenje vremena potrebnog za prikupljanje podataka, manje oslanjanje na ljudske resurse što će značiti i smanjenu mogućnost pogrešaka, mogućnost brže izrade procjene vrijednosti dionica, te omogućavanje korištenja jednostavnog alata za analizu podataka.

Gažić vjeruje da bi takav AI alat doveo do povratka malih ulagača na burzu.

“Mali ulagači nemaju dovoljno znanja da bi mogli analizirati sve te financijske izvještaje, a ovaj projekt će na jedan uniformni način im davati informaciju o svim dionicama i sigurni smo da će biti koristan alat za donošenje odluke za investiranje’’, smatra Gažić. Završetak projekta najavljen je za kraj 2024., kada će rješenje biti predstavljeno široj javnosti.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close