403 prodajna centra IKEA-e uprihodilo gotovo 40 milijardi eura godišnje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. studeni 2017. u 15:18
Foto: DPA/PIXSELL

Švedska kompanija poznata je po velikim prodajnim centrima smještenima na rubovima odnosno u okolici velikih gradova, kao i po povoljnom namještaju koji kupci sami sklapaju.

Švedska Ikea Grupa objavila je u utorak da je zaključila fiskalnu godinu s operativnom dobiti manjom za trećinu zbog prodaje pojedinih podružnica i ulaganja.

U fiskalnoj godini koja je završila u kolovozu najveći svjetski lanac trgovina namještajem zabilježio je operativnu dobit od tri milijarde eura, što je za 33,3 posto manje nego u godini ranije kada je grupa prodala podružnice za razvoj proizvoda, proizvodnju i opskrbu vlasniku brenda Inter Ikei.

Prema podacima s kraja kolovoza, IKEA Grupa najveći je među ukupno 11 korisnika franšize i upravljaju s 355 Ikeinih prodajnih centara. Korisnici plaćaju Inter Ikei tantijeme u visini tri posto godišnjih prihoda.

"Glavni je razlog pada operativne dobiti izgubljena dobit prodanih tvrtki kao i rastući troškovi u odjelu maloprodaje radi rasta i širenja u više kanala", poručili su iz Ikea Grupe.

Švedska kompanija poznata je po velikim prodajnim centrima smještenima na rubovima odnosno u okolici velikih gradova, kao i po povoljnom namještaju koji kupci sami sklapaju.

U posljednje vrijeme odlučili su uložiti značajne iznose u internetsku trgovinu i usluge, potaknuti promjenama očekivanja potrošača i sve žešćom konkurencijom internetskih kompanija poput Amazona. Također iskušavaju nove formate trgovina, poput punktova na kojima kupci naručuju i preuzimaju robu, te salona namještaja u središtima gradova. 

"Tijekom cijele godine Ikea je uložila 3,1 milijardu eura u trgovine, distribuciju i mrežu za podmirivanje potreba kupaca, trgovačke centre, obnovljive izvore energije i pošumljavanje", navode iz kompanije, ne navodeći usporedivi iznos iz prethodne godine.

U listopadu Ikea Grupa izvijestila je o 4-postotnom rastu godišnjih prihoda, na 34,1 milijardu eura, uz skok internetske prodaje od 28 posto. Naveli su također da su prihodi od prodaje putem Interneta činili pet posto ukupnih prihoda.

U danas objavljenom detaljnom godišnjem izvješću navode da su im na najvećem tržištu, onom Njemačke, prihodi porasli dva posto, na 4,9 milijardi eura.

Inter Ikea objavila je da ukupni godišnji prihodi u segmentu maloprodaje za sva 403 Ikeina prodajna centra iznose 38,3 milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close