Crikvenica će uskoro imati prva u Hrvatskoj certificirane ugostiteljske objekte za pripremu autohtonih jela. Potaknuti interesom stranih i domaćih turista za autohtonim jelima, u tom su gradu članovi Odbora za gastronomiju, jednog od nositelja obilježavanja 120 godina organiziranog turizma u Crikvenici, odlučili osvježiti gastronomsku ponudu jelima iz prošlosti. U kontaktu s našim nonama uvidjeli smo da se u jelima naših starih krije pravo bogatstvo okusa, mirisa i zdravlja, izjavila je Gordana Derossi, predsjednica Odbora dodavši kako će se autohtona jela ove turističke sezone naći na jelovnicima restorana i hotela u Crikvenici, Dramlju, Selcu i Jadranovu. Ugostiteljski objekt koji na jelovniku ima autohtona jela na vidnom mjestu imat će istaknut certifikat “Certificirani ugostiteljski objekt za pripremu autohtonih jela”. Certifikat izdaje Grad Crikvenica samo onim ugostiteljskim objektima koji imaju zaposlenog kuhara koji je prošao tečaj o pripremi takvih jela. Tko će od restorana dobiti certifikat, saznat će se 22. veljače ove godine na svečanoj dodjeli certifikata prvim kuharima koji su prošli tjedan od 11. do 16. pohađali tečaj u hotelu “Kaštel” u Crikvenici. U tečaj su se aktivno uključili profesori i učenici Srednje škole dr. Antuna Barca kako bi stekli dodatna znanja u ugostiteljstvu. Uz tiskanje posebnog jelovnika, Gordana Derossi kaže da razmišljaju i o izradi posebne uniforme za ugostitelje koja će objediniti zahtjeve struke i etno obilježja crikveničkog kraja. Ovim projektom crikvenička autohtona jela postat će stalni dio ugostiteljske ponude i na taj način će se zadovoljiti potrebe turista te pružiti im dašak prošlosti za vrijeme njihovog boravka u Crikvenici. Certifikati će se obnavljati svake godine pa će tako i certifikacijske naljepnice imati godišnje oznake. Tečaj za nove kuhare održavat će se svake godine krajem siječnja. Ovo je samo jedan od noviteta gastronomske ponude grada jer cijele godine se priprema niz događanja u sklopu obilježavanja 120 godina organiziranog turizma u Crikvenici. Primjerice, za vrijeme održavanja manifestacije “Dani antike” turistima će se nuditi jela starih Rimljana, dok ih je od autohtonih odabrano 29 vrsta jela. Autohtona jela pronaći će 19. lipnja građani Crikvenice, Jadranova, Dramlja i Selca te njihovi gosti na obilježavanju 120 godina turizma na velikom stolu dugom 120 metara. Stolovi će biti prigodno ukrašeni i označeni, a za posjetitelje bit će tiskan letak s popisom jela i svih ugostitelja koji su ih pripremili. Osim toga Odbor za gastronomiju će tijekom godine biti aktivan i u sklopu Ribarskog tjedna te predstavljanja crikveničkih autohtonih jela u Zagrebu, dok će se u 2009. godini izdati i prigodna kuharica.
Certifikati će se obnavljati, a tečajevi održavati svake godine potkraj siječnja
Crikvenica će uskoro imati prva u Hrvatskoj certificirane ugostiteljske objekte za pripremu autohtonih jela. Potaknuti interesom stranih i domaćih turista za autohtonim jelima, u tom su gradu članovi Odbora za gastronomiju, jednog od nositelja obilježavanja 120 godina organiziranog turizma u Crikvenici, odlučili osvježiti gastronomsku ponudu jelima iz prošlosti. U kontaktu s našim nonama uvidjeli smo da se u jelima naših starih krije pravo bogatstvo okusa, mirisa i zdravlja, izjavila je Gordana Derossi, predsjednica Odbora dodavši kako će se autohtona jela ove turističke sezone naći na jelovnicima restorana i hotela u Crikvenici, Dramlju, Selcu i Jadranovu. Ugostiteljski objekt koji na jelovniku ima autohtona jela na vidnom mjestu imat će istaknut certifikat “Certificirani ugostiteljski objekt za pripremu autohtonih jela”. Certifikat izdaje Grad Crikvenica samo onim ugostiteljskim objektima koji imaju zaposlenog kuhara koji je prošao tečaj o pripremi takvih jela. Tko će od restorana dobiti certifikat, saznat će se 22. veljače ove godine na svečanoj dodjeli certifikata prvim kuharima koji su prošli tjedan od 11. do 16. pohađali tečaj u hotelu “Kaštel” u Crikvenici. U tečaj su se aktivno uključili profesori i učenici Srednje škole dr. Antuna Barca kako bi stekli dodatna znanja u ugostiteljstvu. Uz tiskanje posebnog jelovnika, Gordana Derossi kaže da razmišljaju i o izradi posebne uniforme za ugostitelje koja će objediniti zahtjeve struke i etno obilježja crikveničkog kraja. Ovim projektom crikvenička autohtona jela postat će stalni dio ugostiteljske ponude i na taj način će se zadovoljiti potrebe turista te pružiti im dašak prošlosti za vrijeme njihovog boravka u Crikvenici. Certifikati će se obnavljati svake godine pa će tako i certifikacijske naljepnice imati godišnje oznake. Tečaj za nove kuhare održavat će se svake godine krajem siječnja. Ovo je samo jedan od noviteta gastronomske ponude grada jer cijele godine se priprema niz događanja u sklopu obilježavanja 120 godina organiziranog turizma u Crikvenici. Primjerice, za vrijeme održavanja manifestacije “Dani antike” turistima će se nuditi jela starih Rimljana, dok ih je od autohtonih odabrano 29 vrsta jela. Autohtona jela pronaći će 19. lipnja građani Crikvenice, Jadranova, Dramlja i Selca te njihovi gosti na obilježavanju 120 godina turizma na velikom stolu dugom 120 metara. Stolovi će biti prigodno ukrašeni i označeni, a za posjetitelje bit će tiskan letak s popisom jela i svih ugostitelja koji su ih pripremili. Osim toga Odbor za gastronomiju će tijekom godine biti aktivan i u sklopu Ribarskog tjedna te predstavljanja crikveničkih autohtonih jela u Zagrebu, dok će se u 2009. godini izdati i prigodna kuharica.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu