Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Od konobe do mjesta u elitnom gastrovodiču

Autor: Agneza Urošević
26. studeni 2007. u 06:30
Podijeli članak —

Fleksibilnost malih sustava, poput Alle Beccaccia, pokazuje put velikima

Dok je, posebice za velike hrvatske turističke kompanije, još enigma kako produžiti sezonu i opravdati velika ulaganja u podizanje kvalitete, neki manji sustavi našli su ključ i za ta vrata. Među njima je i turističko gospodarstvo Alla Beccaccia (na hrvatskom Kod šljuke) u Valbandonu kod Pule, koje svoje smještajne i ugostiteljske kapacitete zatvara samo jedan mjesec u godini zbog odmora osoblja i renoviranja prostora. Iako po novom režimu rade tek od 2004. godine, već su skupili i niz značajnih priznanja. Lani su proglašeni istarskom konobom godine, a i u gastrovodiču Istre, koji obuhvaća stotinu ugostiteljskih objekata, slove kao top konoba. Ove godine Turistička zajednica Fažane proglasila ih je za najljepše uređeni turistički kompleks u općini. U upravo izašlom iz tiska renomiranom talijanskom gastrovodiču “I Ristoranti di Veronelli 2008” zapaženo mjesto, s opširnim informacijama o ponudi, cijenama, radnom vremenu, ambijentu, dobila je i konoba Alla Beccaccia. Izniman ambijent istarskog gospodarstva, konoba, pansion s otvorenim bazenom, parkingom i nizom dodatnih sadržaja, sve utonulo u blago mediteransko zelenilo, nedvojbeno privlači pozornost posjetitelja. Vlasnik, 27-godišnji ugostiteljski poduzetnik Marko Radolović, kaže:

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

“Priča o našim početcima u turizmu seže u daleke šezdesete godine, kada se djed Josip sprijateljio s talijanskim contom Cezarom Calandrijem iz Trevisa, koji je došao ovdje u lov i bio je prvi gost u našoj staroj kući. Baka je pripremala jelo i to mu se sve svidjelo pa je ubrzo doveo prijatelje i otad već pedesetak godina dolazi svake zime sa sve više lovaca. Lovni turizam ušao je na mala vrata u našu kući, djed se specijalizirao za lov na šljuke i prepelice, ptice selice, koje ovdje obitavaju oko tri zimska mjeseca. Nakon djeda nastavio je otac Josip, a kako je gostiju bilo sve više, moji su proširili i smještaj i ugostiteljski objekt, ali nije više sve ostalo na lovcima. Brzo su počeli dolaziti i drugi, ljetni gosti, pa sad radimo tijekom cijele godine i bez reklame punimo 14 dvokrevetnih soba, stotinjak restoranskih mjesta”, kaže mladi vlasnik najpoznatije istarske konobe. U zimskim mjesecima u konobi se uz dolaske grupa lovaca gotovo svakodnevno organiziraju grupni posjeti bilo izletnika, bilo svadbe, rođendani, tako da praznog hodova gotovo i nema. Nakon što je potražnja prerasla lovni turizam Radolovićevi su se proširili na agroturizam. Uz smještaj s doručkom počeli su najprije svojim gostima nuditi i “a la cart” obroke i vrlo brzo uvidjeli da je takva potpuna ponuda i te kako isplativa. Na svom su imanju ionako proizvodili povrće, voće, istarski pršut, kobasice, salame od divljači, a u mjestu ima velikih registriranih proizvođača ovčjeg sira, kvalitetnoga maslinova ulja, vina, raznih istarskih rakija, organizirali su sigurnu kontinuiranu dobavu provjerenih namirnica, a i morski plodovi na dohvat su ruke jer imanje Alla Beccaccia je manje od kilometra udaljeno od mora. Marko Radolović kaže da razmišlja o malom obiteljskom hotelu, ali velikog širenja kapaciteta, kaže, sigurno neće biti, jer žele zadržati prepoznatljivu kvalitetu.

Dok je, posebice za velike hrvatske turističke kompanije, još enigma kako produžiti sezonu i opravdati velika ulaganja u podizanje kvalitete, neki manji sustavi našli su ključ i za ta vrata. Među njima je i turističko gospodarstvo Alla Beccaccia (na hrvatskom Kod šljuke) u Valbandonu kod Pule, koje svoje smještajne i ugostiteljske kapacitete zatvara samo jedan mjesec u godini zbog odmora osoblja i renoviranja prostora. Iako po novom režimu rade tek od 2004. godine, već su skupili i niz značajnih priznanja. Lani su proglašeni istarskom konobom godine, a i u gastrovodiču Istre, koji obuhvaća stotinu ugostiteljskih objekata, slove kao top konoba. Ove godine Turistička zajednica Fažane proglasila ih je za najljepše uređeni turistički kompleks u općini. U upravo izašlom iz tiska renomiranom talijanskom gastrovodiču “I Ristoranti di Veronelli 2008” zapaženo mjesto, s opširnim informacijama o ponudi, cijenama, radnom vremenu, ambijentu, dobila je i konoba Alla Beccaccia. Izniman ambijent istarskog gospodarstva, konoba, pansion s otvorenim bazenom, parkingom i nizom dodatnih sadržaja, sve utonulo u blago mediteransko zelenilo, nedvojbeno privlači pozornost posjetitelja. Vlasnik, 27-godišnji ugostiteljski poduzetnik Marko Radolović, kaže:

“Priča o našim početcima u turizmu seže u daleke šezdesete godine, kada se djed Josip sprijateljio s talijanskim contom Cezarom Calandrijem iz Trevisa, koji je došao ovdje u lov i bio je prvi gost u našoj staroj kući. Baka je pripremala jelo i to mu se sve svidjelo pa je ubrzo doveo prijatelje i otad već pedesetak godina dolazi svake zime sa sve više lovaca. Lovni turizam ušao je na mala vrata u našu kući, djed se specijalizirao za lov na šljuke i prepelice, ptice selice, koje ovdje obitavaju oko tri zimska mjeseca. Nakon djeda nastavio je otac Josip, a kako je gostiju bilo sve više, moji su proširili i smještaj i ugostiteljski objekt, ali nije više sve ostalo na lovcima. Brzo su počeli dolaziti i drugi, ljetni gosti, pa sad radimo tijekom cijele godine i bez reklame punimo 14 dvokrevetnih soba, stotinjak restoranskih mjesta”, kaže mladi vlasnik najpoznatije istarske konobe. U zimskim mjesecima u konobi se uz dolaske grupa lovaca gotovo svakodnevno organiziraju grupni posjeti bilo izletnika, bilo svadbe, rođendani, tako da praznog hodova gotovo i nema. Nakon što je potražnja prerasla lovni turizam Radolovićevi su se proširili na agroturizam. Uz smještaj s doručkom počeli su najprije svojim gostima nuditi i “a la cart” obroke i vrlo brzo uvidjeli da je takva potpuna ponuda i te kako isplativa. Na svom su imanju ionako proizvodili povrće, voće, istarski pršut, kobasice, salame od divljači, a u mjestu ima velikih registriranih proizvođača ovčjeg sira, kvalitetnoga maslinova ulja, vina, raznih istarskih rakija, organizirali su sigurnu kontinuiranu dobavu provjerenih namirnica, a i morski plodovi na dohvat su ruke jer imanje Alla Beccaccia je manje od kilometra udaljeno od mora. Marko Radolović kaže da razmišlja o malom obiteljskom hotelu, ali velikog širenja kapaciteta, kaže, sigurno neće biti, jer žele zadržati prepoznatljivu kvalitetu.

Autor: Agneza Urošević
26. studeni 2007. u 06:30
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close