Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Konditorski proizvodi skuplji do 15%

Autor: Božica Babić
25. listopad 2007. u 06:30
Podijeli članak —

Slijedom globalnog rasta cijena sirovina, koje se koriste za proizvodnju hrane, porast će vjerojatno i cijene slatkiša. Rast cijena sirove nafte ključni je faktor za rast cijena proizvoda na svjetskoj razini, poput pšenice i šećera koji se sve češće koriste za proizvodnju etanola kao alternativnog izvora energije. Faktori utjecaja okoliša i vremenski uvjeti, poput slabih žetvi i suša, dodatno su potaknuli rast cijena. To je dovelo do poskupljenja hrane koju zbog odražavanja porasta cijena u lancu nabave počinju osjećati i hrvatski potrošači. Tako su primjerice tijekom posljednjih 12 mjeseci na globalnom tržištu rasle cijene svih ključnih sastojaka čokolade: kakao zrna za 20%, kakao maslaca blizu 40%, a cijena lješnjaka se povećala gotovo 60%. Globalna nestašica mlijeka dovela je do toga da je cijena obranog mlijeka skočila 90%. U Hrvatskoj, kao i u drugim europskim zemljama, ta povećanja cijena sastojaka dovest će do rasta cijena čokolade i ostalih konditorskih proizvoda. Neke procjene predviđaju da će cijena čokolade uskoro porasti najmanje od 12 do 15 posto. “Znatno povećanje cijena sastojaka ne ostavlja nam mnogo izbora nego da povećamo cijene naših proizvoda”, komentira tržišne trendove Milena Livada-Japundžić, Country Manager Kraft Foods Hrvatska. “Brendovima poput Milke cijena je već narasla za oko četiri posto, a u sljedećoj godini predviđaju se daljnja povećanja cijene.” U najvećem hrvatskom konditoru, tvrtki Kraš, jučer su također potvrdili da će od 1. studenoga njihovi proizvodi poskupjeti, i to u prosjeku tri posto. Rast cijena i u Krašu pravdaju poskupljenjem sirovina na domaćem i globalnom tržištu.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Slijedom globalnog rasta cijena sirovina, koje se koriste za proizvodnju hrane, porast će vjerojatno i cijene slatkiša. Rast cijena sirove nafte ključni je faktor za rast cijena proizvoda na svjetskoj razini, poput pšenice i šećera koji se sve češće koriste za proizvodnju etanola kao alternativnog izvora energije. Faktori utjecaja okoliša i vremenski uvjeti, poput slabih žetvi i suša, dodatno su potaknuli rast cijena. To je dovelo do poskupljenja hrane koju zbog odražavanja porasta cijena u lancu nabave počinju osjećati i hrvatski potrošači. Tako su primjerice tijekom posljednjih 12 mjeseci na globalnom tržištu rasle cijene svih ključnih sastojaka čokolade: kakao zrna za 20%, kakao maslaca blizu 40%, a cijena lješnjaka se povećala gotovo 60%. Globalna nestašica mlijeka dovela je do toga da je cijena obranog mlijeka skočila 90%. U Hrvatskoj, kao i u drugim europskim zemljama, ta povećanja cijena sastojaka dovest će do rasta cijena čokolade i ostalih konditorskih proizvoda. Neke procjene predviđaju da će cijena čokolade uskoro porasti najmanje od 12 do 15 posto. “Znatno povećanje cijena sastojaka ne ostavlja nam mnogo izbora nego da povećamo cijene naših proizvoda”, komentira tržišne trendove Milena Livada-Japundžić, Country Manager Kraft Foods Hrvatska. “Brendovima poput Milke cijena je već narasla za oko četiri posto, a u sljedećoj godini predviđaju se daljnja povećanja cijene.” U najvećem hrvatskom konditoru, tvrtki Kraš, jučer su također potvrdili da će od 1. studenoga njihovi proizvodi poskupjeti, i to u prosjeku tri posto. Rast cijena i u Krašu pravdaju poskupljenjem sirovina na domaćem i globalnom tržištu.

Autor: Božica Babić
25. listopad 2007. u 06:30
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close